Home » Fico: Ne vidim nijedan razlog da priznamo KiM, rado bismo se vratili u misiju Kfor

Fico: Ne vidim nijedan razlog da priznamo KiM, rado bismo se vratili u misiju Kfor

Piše INFO

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna tzv. Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

On je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rješavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

  • Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo – rekao je on.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, “ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju liberalni, progresivistički mediji”, postajete predmet kritike.

  • Јa sam u politici od 1992. godine. Ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutru drhteći od straha, hoću li i peti put biti predsjednik. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ja ne vidim razlog za promjenu mišljenja, kada je riječ o priznanju Kosova – rekao je Fico.

Fico je, govoreći o trenutnoj situaciji u južnoj srpskoj Pokrajini citirao slovačku izreku “Ko želi da se tuče, palicu će naći” i rekao da se puno priča o evropskoj integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje tzv. Kosova tema koja koči cijeli proces.

  • S druge strane prihvatamo političke odluke i pozivamo Ukrajinu u Evropsku uniju. Želim svakome, ko želi da bude u Evropskoj uniji, da u njoj i bude, ali vidim razliku kada politička odluka dođe pre nego što je zemlja spremna, i vidim političke odluke koje koče već spremne zemlje, zato ću se ponovo vratiti na Srbiju i reći ću, za vas definitivno važi pravilo da ko želi da se tuče, palicu će naći – rekao je Fico.

Upitan da li postoji mogućnost da se Slovačka vrati u misiju KFOR koja je značajna za bezbjednost Srba na KiM, Fico je rekao da je sa potpredsjednikom vlade i ministrom obrane, Robertom Kalinjakom razgovarao o djelovanju Slovačke u inostranstvu.

  • Dotakli smo se i ove misije, a ministar odbrane mi je potvrdio da ukoliko bi Slovačka bila pozvana, mi smo apsolutno spremni da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Zato mogu da kažem da ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju – rekao je Fico.

Slične novosti

Komentari