Home » Dodik: Razgovor sa Putinom jedan od najuspješnijih do sada

Dodik: Razgovor sa Putinom jedan od najuspješnijih do sada

Piše INFO

Razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspješnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku da pričamo o stanju u Srpskoj i BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Bjelorusije, gdje je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj posjeti.

Naveo je da je pozitivan odnos Putina prema Srpskoj pokazan i ovaj put.

  • Došao sam do zaključka da Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike – rekao je Dodik.
  • Nastavljamo da sarađujemo, na svim poljima. Rusija je spremna da nastavi sa isporukama, prije svega gasa. Imaćemo i neke određene nove okvire saradnje, koji će biti poznati kroz vrijeme koje dolazi. Putin je posvećen očuvanju stabilnosti i mira, kako ovdje, tako i u regionu – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema bila i Kristijan Šmit, odnosno postojanje neizabranog stranca u BiH.

  • Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa – rekao je Dodik.

Naglasio je da Ruskoj Federaciji veoma cijeni što Republika Srpska nije dozvolila uvođenje sankcija Rusiji.

Dodao je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kao što nije ni BiH zahvaljujući Srpskoj, ali da bi muslimani, pa i Hrvati u BiH to učinili.

Dodik je naveo da ni u Srbiji kao i u BiH nema formalne saglasnosti Ustavom predviđenih organa da donesu takvu odluku.

  • Tu odluku nije donijelo ni Predsjedništvo BiH, ni Savjet ministara, ni Parlamentarna skupština BiH, jer Republike Srpska za to ne da svoju saglasnost – istakao je Dodik.

On je naglasio i da Srpska ne želi članstvo u NATO.

  • I to nije stvar Putina, to je naša stvar, jer mi ne vidimo benefite koje bi mogli da dobijemo od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave sa radom i investiranjem. Mnogi žele da sakriju da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini – rekao je Dodik.

Podsjetio je da se sastao i sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, premijerom ove zemlje, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.

  • Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku – rekao je predsjednik Srpske.

U Bjelorusiji, dodao je Dodik, Srpska ima prijatelja.

  • To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je veoma važno što se Srpska pokazala kao važan sagovornik i ruskoj i bjeloruskoj strani.

Za naredni period Dodik je najavio niz posjeta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu, te napomenuo da će u naredna četiri mjeseca dva puta posjetiti Rusku Federaciju.

  • U aprilu ću učestvovati na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posjetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske – rekao je Dodik.

Najavio je da će Srpska do kraja marta ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Slične novosti

Komentari