Home » Dačić: Niko nema pravo da deli lekcije Srbiji

Dačić: Niko nema pravo da deli lekcije Srbiji

Piše INFO

Hrvatska i dalje nastavlja savetovati Srbiju da se drži prave strane istorije, rekao je srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Dodao je kako je riječ o stalnoj kampanji u kojoj se Hrvatska interesuje za sve što može izazvati političku nestabilnost.

“Niko nema pravo deliti lekcije Srbiji kakvu će vanjsku politiku voditi”, kazao je Dačić u ponedjeljak komentirajući izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana koji je gostujući na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istodobno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani.

“Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić (srpski predsjednik Aleksandar Vučić) i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman, prenosi Fena.

Beograd je zbog izjave Grlića Radmana da Srbija vodi dvostruku politiku u kojoj je Vučića nazvao “ruskim trabantom ili satelitom” uputio u nedjelju prosvjednu notu Hrvatskoj.

Hrvatska je nakon toga odbacila optužbe Srbije da se miješa u njezine unutrašnje stvari i ustvrdila da je samo “konstatovala činjenicu” kada je u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu ocijenila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi dvostruku politiku i da je “ruski trabant ili satelit”, prenosi Hina.

“Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, stoji u saopštenju hrvatskog Ministarstva inostranih poslova.

Vučić je takođe optužio Grlića Radmana za upletanje u unutrašnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

“Hrvatski ministar ne samo da se brutalno meša u unutarašnje stvari Srbije, već po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći”, napisao je Vučić na Instagramu.

Slične novosti

Komentari