Home » Bocan-Harčenko: Srbija može da računa na podršku Moskve o pitanju Kosova i Metohije

Bocan-Harčenko: Srbija može da računa na podršku Moskve o pitanju Kosova i Metohije

Piše INFO

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i da Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve kada je riječ o južnoj srpskoj pokrajini, prije svega u Savjetu bezbjednosti.

Stav Rusije je poznat, mi ne priznajemo Kosovo i podržavamo cjelokupnost i suverenitet Srbije na svaki način i gde možemo. Naravno, a prije svega, što je najvažnije, u Savjetu bezbjednosti UN, Rusija podržava Beograd kao stalna članica Savjeta – naglasio je ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko je napomenuo da se stav da je tzv. Kosovo “izvanredan slučaj potpuno uklapa u zapadni koncept međunarodnog života na osnovu njihovih pravila”.

  • Ne međunarodnog prava, već prava koje oni izrađuju, prema svakoj situaciji na osnovu toga šta im je u interesu u ovom ili onom trenutku, u ovoj ili onoj situaciji. Što se Kosova tiče, za njih je najvažnije da je to izdvojen, izvanredni slučaj i nikada ne smije da se ponovi. A sa drugima, sasvim druga priča – rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug.

On je dodao da je to poptuna glupost i politička bahatos i da nije prihvatljivo.

Ruski ambasador je istakao da je Rusija željela, a da postoji i cilj da se rasprava o Kosovu i Metohiji vrati na sto Savjeta bezbjednosti UN kao neki ključni format.

Slične novosti

Komentari