Home » Turska priprema novi mirovni plan za Ukrajinu

Turska priprema novi mirovni plan za Ukrajinu

Piše INFO

Turska želi zalediti rat u Ukrajini na više od decenije novom mirovnom inicijativom, prema danas objavljenim medijskim izvještajima.

Plan, koji je predstavljen uz podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, već je predan Kijevu i Moskvi, izvijestile su ruske novine Novaja Gazeta Europa, navodeći svoje vlastite izvore.

Zamrznuti sukob do 2040, obećanje SAD-a i Rusije, referendum o spoljnoj politici…
Najvažnije tačke dokumenta su: SAD i Rusija daju obećanje da ni pod kojim uslovima neće upotrijebiti nuklearno oružje i da će se vratiti pod sporazum Novi START o nuklearnom razoružanju; sukob u Ukrajini biće zamrznut prema trenutnim crtama ratišta; u 2040. godini, Ukrajina će odlučiti o svome pravcu spoljnje politike referendumom, no dotad se neće pridružiti NATO-u.

U isto vrijeme, referendumi će takođe biti održani pod međunarodnom nadzorom na teritorijima koje je okupirala Rusija, piše u planu. Zaraćene strane razmijeniće zatvorenike, a Rusija se neće protiviti ukrajinskom ulasku u EU, navodi se.

Velika mirovna konferencija planirana je u Švajcarskoj u junu. Prema novinama, turska inicijativa vjerojatno neće biti prihvaćena. Primjerice, plan značajno odstupa od zahtjeva Kijeva, koji insistira na povlačenju komplete ruske vojske s ukrajinskog teritorija.

Moskva, koja okupira oko petine susjedne zemlje, takođe je nedavno Ukrajini postavila daljnje teritorijalne zahtjeve nakon što je poboljšala svoju vlastitu situaciju na ratištu, prenosi N1.

Slične novosti

Komentari