Home » Tajani i Šalenberg: Vrijeme je da BiH otvori pregovore

Tajani i Šalenberg: Vrijeme je da BiH otvori pregovore

Piše INFO

Šefovi diplomatija Italije i Austrije, Antonio Tajani i Aleksander Šalenberg, borave danas u Sarajevu, a uoči dolaska su u zajedničkom saopštenju poručili da je vrijeme da BiH otvori pregovore i da će pozvati ostale članice EU da donesu takvu odluku.

Za večeras je najavljen dolazak u Sarajevo i njemačke šefice diplomatije Analene Berbeok.

Antonio Tajani, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i Šalenberg, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije dolaze u Sarajevo da bi dali podršku BiH uoči sjednice Evropskog savjeta 21-22. marta, kada bi BiH mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

U zajedničkom saopštenju ministara Italije i Austrije navedeno je da njihove zemlje dijele dugu tradiciju podrške BiH te da je poruka s kojom dolaze u BiH jasna:

“Mi smo vaši partneri u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Međutim, sada je krajnje vrijeme da se svi donosioci političkih odluka u BiH pozabave dugoročnim pitanjima i postignu rezultate”.

Tajani je istakao da se Italija zalaže za evropski put BiH i da smatra da je BiH spremna za istorijsku odluku.

  • Italija je uvek bila snažan zagovornik BiH u Evropskoj uniji. Dosljedno smo podržavali otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i kasnije ovog mjeseca pozvaćemo i ostale članice EU da donesu tu važnu odluku. BiH je spremna za ovaj istorijski cilj i Rim će stati uz Sarajevo kako bi pružio svu moguću podršku i tehničku pomoć u reformskim naporima. Takođe, naša Vlada ostaje u potpunosti angažovana kada je reč o bezbjednosti i stabilnosti BiH i ostajemo posvećeni značajno povećanom doprinosu EUFOR-u i misiji Altea – naveo je Tajani.

Podsjetili su da je EU dodijelila status kandidata BiH 2022. godine, te da su očekivanja za političke reforme bila jasna.

Ističu da je u proteklih dvanaest meseci BiH postigla značajan napredak.

  • Usvojeni su važni zakoni i Evropski savjet je izrazilo spremnost za otvaranje pristupnih pregovora – navodi se u zajedničkom saopštenju ministara Italije i Austrije.

Tajani i Šalenberg će, kako je najavljeno, u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedinom Konakovićem kako bi istakli važnost održavanja ovog zamaha.

Takođe su istakli da se BiH preko potrebne reforme ne nameću spolja i da nije riječ o birokratskim vježbama, već o reformama u cilju poboljšanja života građana.

  • Uvijek smo bili nepokolebljivi zagovornik integracije BiH u EU. Ali svako mora da radi svoj domaći zadatak. Cilj članstva u EU treba da bude dovoljno snažan podsticaj da se ujedine svi politički akteri i da se provedu potrebne reforme, tako da Evropski savjet kasnije ovog mjeseca može dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Građani BiH su predugo čekali, zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU – navodi austrijski ministar spoljnih poslova Šalenberg.

Ministri se slažu da je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

Slične novosti

Komentari