Home » Stevandić: Odluka Evropskog savjeta – velika pobjeda Srpske i “šamar” Šmitu

Stevandić: Odluka Evropskog savjeta – velika pobjeda Srpske i “šamar” Šmitu

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je odobrenje za otvaranje pregovora BiH sa EU suštinski velika pobjeda Srpske.
Stevandić je istakao da se pokazalo da BiH može da ide dalje, ali ne odlukama visokog predstavnika nego odlukama koje donesu tri naroda i dva eniteta.

“Evropski savjet je ovim udario veliki politički šamar svima onima koji su vidjeli evropski put kroz oktroisane odluke, odnosno za djelovanje mimo konsenzusa, mimo Ustava i mimo onog što je definisano kao saglasnost naroda i entiteta”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je otvaranje pregovora rezultat dva entiteta i tri naroda.

Stevandić je dodao da druga polovina političkog spektra pripada nametanju i opstruisanju pristupanja EU, naglasivši da se upravo zbog toga treba vratiti bazičnim principima kordinacije i da se zajednički stvaraju dogovori, a ne da Kristijan Šmit nameće ono “što mu šapne neki ambasador”.

On je izrazio i bojazan da bi druga strana mogla sve ovo razvaliti putem nametanja nekakvih zakona, što je u potpunoj suprotnosti sa načinom na koji su otvoreni pregovore.

“To je opasno i treba da bude unaprijed optuženo i raskrinkano”, rekao je Stevandić.

U tom kontekstu on je naglasio da sve što bude u budućnosti “na nagovor ambasadora, a prvenstveno ako nelegalni Šmit pokuša nešto da donese”, predstavlja opstrukcija pristupanja EU i nedozvoljavanje narodima u BiH da se dogovore, žive u miru i konsenzusom donose odluke.

“To je moj strah. Očekujem takvu rakciju. Svima je jasno da je ovo bio veliki šamar Šmitu i onim koji razvaljuju mogućnost da se narodi ovdje dogovore”, dodao je Stevandić

Slične novosti

Komentari