Home » Šta je pokazala tajna posjeta Kristijana Šmita katoličkom samostanu u Banjaluci?

Šta je pokazala tajna posjeta Kristijana Šmita katoličkom samostanu u Banjaluci?

Piše INFO

Kristijan Šmit je bez najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, juče došao u Banjaluku gdje se sastao sa biskupom Franjom Komaricom. Nezvanično, tokom boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta je mijenjao vozila, a tek kada je iz Doboja prešao u Federaciju, OHR je saopštio da je Šmit bio u Banjaluci. Iz Srpske i danas Šmitu jasne poruke – da “inkognito” posjeta Banjaluci iznova potvrđuje stav da nije nikakav diplomata, već obični turista.

U MUP-u Srpske jasni – Kristijan Šmit, tajnom posjetom Banjaluci bez najave institucijama, želio je da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva. Ocjenjuju da je moglo doći da nesagledivih posljedica kako po Šmita, tako i po građane, jer raspoloženje naroda u Srpskoj nije mu nimalo naklonjeno.

  • Njegov dolazak u Banjaluku, bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbjednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva – naglasio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Play Video

Prema informacijama Ministartsva bezbjednosti u Savjetu ministara, Šmit svoj dolazak nije najavio ni Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a samim tim o tome nisu obaviještene ni nadležne policijske stanice, iako su do sada redovno obavještavani o njegovom kretanju.

  • Očigledno se radi o ilegalnom boravku gospodina Šmita u Banjaluci koji je učinio sve da sakrije taj svoj dolazak u Banjaluku vjerovatno bojeći se za svoju bezbjednost, a ono što mogu da vam kažem jeste da bezbjednsone strukture BiH i Republike Srpske, će zaštiti svakog građanina pa makar on bio stranac i bio nelegalno na teritoriji Republike Srpske i BiH. Ali se ovdje radi očigledno o strahu od građana od gnjeva građana, koji zaista ne mogu više da trpe torturu od Šmita – istakao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nenajavljeni, tajni, dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku, stručnjaci za bezbjednost okarakterisali su kao tragikomičan događaj. Njegovo skrivanje, kažu, potvrđuje njegovu nelegitimnost.

  • Ovo je testiranje, guranje prsta u oko mislim da to ne priliči nekome ko dolazi iz jedne zemlje koja je okosnica EU i jednostavno ko neka dječija igra. Kome ćeš ti zabraniti, “eto mene pa da vidim šta ćeš” – rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Da je Šmit svojim dolazkom izvršio još jedan napad na Dejtonski mirovni sporazum, ocijenio je pravnik Ognjen Tadić.

  • Komentarisaću i kao gađanin. Meni je stvarno smiješno da on neku prijepodnevnu posijetu , objavi na svom Tviter nalogu u šest sati poslijepodne kada je bio ponovo u Federaciji, u strahu da to neko ne vidi jer je u Banjaluku ušao kao ilegalac – kaže Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Za Republiku Srpsku Kristijan Šmit je bez Rezolucije Savjeta bezbjednosti, nelegalan i nelegitiman. U institucijama Srpske za njega nema mjesta, ističu u SNSD-u.

-A da li će nastaviti pokušavati dogovarati sastanke po kafanama to je već njegov lični izbor. Fotografiju iz Banjaluke je objavio tek kada je napustio Republiku Srpsku, čime je potvrdio da granica postoji – istakao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tajna posjeta Kristijana Šmita nije najavljena ni na zvaničnom sajtu banjalučke biskupije, što je još jedna potvrda privatne posjete.

Slične novosti

Komentari