Home » Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

Piše INFO

Prvi učesnici ispitivanja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Lajt vakcinisani su u Moskvi, izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve, zadužena za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

“U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana ljekarski pregled je prošlo 490 ljudi”, izjavila je Rakova.

Ona je podsjetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku posljednjih mesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitijela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje.

“Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitela. Sputnjik Lajt će u kombinaciji sa Sputnjikom V pružiti više mogućnosti za vakcinaciju”, objašnjava Rakova, prenosi Sputnjik.

Ona je podsetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv virusa korona, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, na primer, vakcina protiv gripa.

Takođe je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv virusa korona za djecu.  

“Ispitivanje vakcine Sputnjik V za djecu može se započeti tek nakon dobijanja trajne potvrde o registraciji vakcine za odrasle, kada se konačno sumiraju rezultati kliničkih postregistracionih ispitivanja. Nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci ovo pitanje biti riješeno“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve.

Rakova je dodala da je u ruskoj prestonici već započela ispitivanja stabilnosti imuniteta nakon vakcinacije, što će omogućiti da se odredi kada će vakcinisane osobe ponovo morati da prime vakcinu.

Krajem ljeta, na osnovu prikupljenih podataka, trebalo bi da se donese odluka o tome da li ponovo treba vakcinisati osobe koje su primile vakcinu u jesen prošle godine.

Vakcina Sputnjik Lajt predstavlja prvu komponentu vakcine Sputnjik V i prema riječima direktora Centra “Gamaleja” Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet mjeseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.

Slične novosti

Komentari