Home » Radnici KCUS-a obaviješteni da “mogu ići na proteste”

Radnici KCUS-a obaviješteni da “mogu ići na proteste”

Piše INFO

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o imenovanju Vlade FBiH bit će održana danas s početkom u 14:00 sati. Tu su već okupljeni građani koji održavaju proteste u organizaciji neformalne grupe građana ReStart, a poziv na proteste uputila je i SDA sve zbog jučerašnje odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH o deblokadi Federacije BiH. Kako N1 saznaje, i uposlenicima KCUS-a je dozvoljen odlazak na proteste. Dobili su skandalozan mail u kojem im se saopćava da oni koji žele, mogu otići na proteste i iskoristiti neplaćeno odsustvo.

Također, zatraženo je i da se dostavi spisak uposlenika koji će biti na protestima od 13:30 do 16:00 sati te da se on (spisak op.a.) dostavi Rukovodiocu sektora.

N1 (Mail koji je poslan uposlenicima KCUS-a)
Kao što je svima poznato, direktorica KCUS-a je Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića i sama članica te stranke iz koje su danas zvanično putem društvenih mreža pozvali na proteste.

Osim toga, mnogim građanima je putem SMS poruke isti poziv poslan, a danas uoči sjednice u Parlamentu FBiH Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde rekao je da je SDA, kako tvrdi, “iskoristila BH Telecom, javno preduzeće da u njihovo ime poziva na proteste”.

Podsjetimo, u 14:00 sati počinje sjednica Parlamenta FBiH o imenovanju nove Vlade FBiH, a nakon što je jučer visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku o deblokadi FBiH.

Zbog toga su negodovali najviše iz SDA i DF-a, pa će se tako danas održati protesti ispred zgrade Vlade FBiH na koje je i zvanično putem Facebookua pozvala SDA. Važno je istaći i to da protesti nisu najavljeni ni MUP-u Kantona Sarajevo ni Federalnoj upravi policije pa je tako pojačan broj sigurnosnih snaga na terenu zbog mogućeg sigurnosnog izazova.

Schmidt je jučer donio odluku kojom se omogućava formiranje Vlade FBiH.

Danas će za ovaj sastav Vlade Parlament glasati o imenovanju, a ubuduće ukoliko u roku od 30 dana predsjednik i potpredsjednici FBiH ne postignu saglasnost o imenovanju vlade, bit će dovoljan potpis jednog predsjednika i jednog potpredsjednika, a nakon toga će odlučivati o tom prijedlogu Parlament.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što se skoro sedam mjeseci nakon izbora nije formirala federalna vlada, a dodatno je to otežavao i Refik Lendo (SDA) jedan od potpredsjednika FBiH koji nije htio staviti potpis na imenovanje nove vlade.

Ukoliko Parlament ne izglasa vladu smatrat će se raspuštenim kao i sve kantonalne skupštine.

Schmidt je također donio i izmjene Krivičnog zakona za oba bh. entiteta koje se odnose na podmićivanje u izbornom procesu.

Slične novosti

Komentari