Home » Problem za problemom potkopao reputaciju Boinga

Problem za problemom potkopao reputaciju Boinga

Piše INFO

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) istražuje tvrdnje uzbunjivača iz Boinga da je kompanija odbacila zabrinutost za bezbjednost i kvalitet u proizvodnji aviona 787 i 777, izjavio je portparol Agencije.

Proizvođač aviona se borio sa potpunom bezbjednosnom krizom koja je potkopala njegovu reputaciju nakon eksplozije vazdušne ploče 5. januara na avionu 737 MAKS, prenio je Rojters.

Nakon toga došlo je do promjene menadžmenta, FAA je ograničila njegovu proizvodnju, a isporuke su prepolovljene u martu. Optužbe inženjera Boinga Sema Salehpura potiču iz rada na širokotrupnim avionima 787 i 777.

On je rekao da se suočio sa odmazdom, kao što su pretnje i isključenje sa sastanaka, nakon što je identifikovao inženjerske probleme koji su uticali na strukturni integritet mlaznjaka i tvrdio da je Boing koristio prečice za smanjenje uskih grla tokom sklapanja 787, rekli su njegovi advokati.

Boing je obustavio isporuke širokotrupnog mlaznjaka 787 na više od godinu dana do avgusta 2022. dok je FAA istraživala probleme sa kvalitetom i mane u proizvodnji.

Boing je 2021. saopštio da su pojedini avioni 787 imali podloške koje nisu bile odgovarajuće veličine.

 

Slične novosti

Komentari