Home » Petrović: Sagledati sve posljedice odluke Ustavnog suda i zaštititi građane

Petrović: Sagledati sve posljedice odluke Ustavnog suda i zaštititi građane

Piše INFO

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da će ERS uputiti dodatna obrazloženja Regulatornoj agenciji i vidjeti da li postoji mogućnost da se sagledaju sve posljedice odluke Ustavnog suda Srpske o tarifama za obračun električne energije, te izrazio nadu da će Ustavni sud razmotriti dodatne elemente i da ostanu tarifne grupe kako bi građani bili zaštićeni dugoročno.

Petrović je naglasio da zemlje u okruženju koriste isti princip obračuna cijena za potrošnju električne energije kao u Srpskoj, kao i da je nemoguće da nije bilo tehničkog obrazloženja u Ustavnom sudu Republike Srpske da je ovakva praksa povoljnija za 86 odsto građana u Srpskoj.

  • ERS je poštovao odluke Regulatorne agencije koja je pratila stanje u okruženju i tako donijela odluku koja je bila na korist svih građana Republike Srpske – naveo je Petrović.

On je naveo da u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji koriste princip kao u Srpskoj da se obračunava svima u jednoj grupi po istoj cijeni, u drugoj grupi samo preostali dio po drugoj cijeni i u trećoj samo taj prekomjerni dio po trećoj cijeni.

Petrović je pojasnio da bi ukidanjem tarifnih grupa 86 odsto građana moralo refundirati troškove ERS razliku u cijeni.

On je istakao da se odluka Ustavnog suda, po kojoj se ne dozvoljava obračun u tarifnim grupama, odnosi na domaćinstva, a ne na privredu koja posluje po tržišnim principima.

Petrović je podsjetio da je namjera bila da se formiraju grupe potrošnje do 500 kilovat časova, od 500 do 1.500 kilovat-časova i više od 1.500 kilovat-časova.

On je podsjetio i da ERS neće imati nijednu marku dodatnog prihoda, a ni rashoda nakon ove odluke.

  • Ta ista količina novca od te iste količine električne energije koja se prodavala građanima u ovim grupama sada će biti jedinstvena cijena, a to znači da bi primjenom takve odluke moralo doći do usklađivanja cijena, shodno odluci Ustavnog suda, a to znači da svi građani bilo da troše 100 ili 5.000 kilovat-časova moraju da plaćaju istu cijenu za svaki potrošen kilovat – rekao je Petrović večeras za Alternativnu televiziju.

On je napomenuo da se ova tema ne bi trebala banalizovati u javnosti, što trenutno pokušava da uradi opozicija.

Navodeći da odluka još nije objavljena u Službenom glasniku, Petrović je rekao da, ukoliko struka bude predočila stvari kako treba, ova situacija se može prezentovati na najvišem nivou i može se riješiti za sedam dana, ali ako se uđe u određenu proceduru može potrajati i par mjeseci.

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući odluku, Ustavni sud je istakao da su osporene odluke, koje predviđaju obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, čime su krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije, prenijeli su mediji.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je, u skladu sa svojim nadležnostima, a na inicijativu Elektroprivrede Republike Srpske donijela Odluku o tarifnim stavovima za korisnike distributivnih sistema i odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje, čije pojedine članove je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Slične novosti

Komentari