Home » Petković: Sramota međunarodne zajednice, Euleks i KFOR da reaguju

Petković: Sramota međunarodne zajednice, Euleks i KFOR da reaguju

Piše INFO

Beograd je o brutalnim napadima na Srbe na Kosmetu obavijestio sve međunarodne predstavnike, uključujući i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zatražio da Kfor i Euleks reaguju i zaštite srpski narod, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naglasio da posljednji brutalni napadi i obračun policije samoproglašenog Kosova sa Srbima pokazuju da je riječ o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i sjeverno od Ibra.

“Sve što se dešava je sramota međunarodne zajednice koja je dozvolila iživljavanje (premijera samoproglašenog Kosova)Aljbina Kurtija nad srpskim narodom”, rekao je Petković i ponovio da će Srbija razmotriti povratak do 1.000 pripadnika svojih bezbjednosnih snaga na Kosmet u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako Kfor i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje, ima ko će da ga zaštiti, rekao je Petković za Televiziju “Pink”.

On je naglasio da to da li će biti normalizacije odnosa i da li će se uopšte razgovarati zavisi od toga da li neko može da urazumi Kurtija.

“Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo. On ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum”, naglasio je Petković i rekao da su jučerašnja dešavanja pokazala da Priština ne preza ni od čega.

Oko 300 specijalaca takozvane kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je sinoć iz pravca južnog dijela Kosovske Mitrovice u sjeverni dio i rasporedili su se po obodu grada.

Tome je prethodila nasilna pljenidba vina od srpske porodice Petrović u Velikoj Hoči, kao i upad specijalne policije samoproglašenog Kosova u krug srpskog obdaništa “Naša radost” u Leposaviću.

Slične novosti

Komentari