Home » Vlada povećala depozite i smanjila kredite, a građani BiH se sve više zadužuju

Vlada povećala depozite i smanjila kredite, a građani BiH se sve više zadužuju

Piše INFO

Građani u Bosni i Hercegovini su povećali kreditnu zaduženost kod banaka za 531, miliona KM u proteklih godinu dana ili za 5,1 odsto, dok su istovremeno smanjili depozite za gotovo 300 miliona KM ili za dva odsto.

Ovo su podaci Centralne banke BiH i odnose se na period od oktobra prošle godine do kraja oktobra ove godine.

Upravo ove informacije potvrđuju da je kriza zbog inflacije uzela maha jer su građani primorani da sve više traže kredite od banaka, a najčešće traže nenamjenske gotovinske.

Takođe, znak krize je i to što već neko vrijeme imamo pad depozita, odnosno trend smanjenja para koje građani “čuvaju” u bankama.

Ukupni depoziti građana u bankama u BiH na kraju desetog mjeseca iznose oko 14,2 miljarde KM, a krediti su oko 11 milijardi maraka.

Istovremeno, godišnji rast depozita registrovan je kod vladinih institucija za 904,7 miliona KM (23,4 odsto), privatnih preduzeća za 635,4 miliona KM (11,8 odsto), nefinansijskih javnih preduzeća za 245,6 miliona KM (14,3 odsto) i kod ostalih domaćih sektora za 142,3 miliona KM (8,2 odsto).

Kada su u pitanju krediti, jedino su vladine institucije imale manju potrebu da se zadužuju pa je tako u proteklih godinu dana kod njih zabilježen pad kredta za 3,5 odsto ili za 40,7 miliona KM. Razlog nije saopšten, ali se pretpostavlja da je zbog povećanih priliva u budžet po osnovu inflacije, odnosno od PDV.

Kod privatnih preduzeća zabilježen je rast kredta za 366,8 miliona KM ili 4,2 odsto, nefinansijskih javnih preduzeća za 76,5 miliona KM ili 15,5 odsto, te kod ostalih domaćih sektora za 5,5 miliona KM ili 3,3 odsto.

Godišnja oktobarska inflacija u BiH iznosi 17,4 odsto , a najviše je poskupjela hrana – za 30 odsto.

Slične novosti

Komentari