Home » Ivanić: Možda Dodik priželjkuje da ode sa političke scene kao veliki narodni heroj

Ivanić: Možda Dodik priželjkuje da ode sa političke scene kao veliki narodni heroj

Piše INFO

Bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je da posljednja dešavanja na političkoj sceni u BiH su samo nastavak političkih tenzija koje su u BiH prisutne zadnjih desetak godina i u osnovi nemaju pravi sadržaj.

Ocjene da se radi o državnom udaru su velike riječi i one ne stoje.

Kako je izjavio, događa se samo političko prepucavanje dvaju aktera.

Istakao je da su jedni partije sa sjedištem u Sarajevu koje su zadnje odluke OHR doživjele kao vjetar u leđa, a sada te partije idu žešće na afirmaciju priče o BiH na štetu Republike Srpske.

– Sa druge strane je alternativa koja se ogleda u Miloradu Dodiku. On trenutnu situaciju koristi da ide sa ekstremnom pričom o nezavisnoj Republici Srpskoj. Niti je ono što ovi iz Sarajeva zagovaraju realno niti je moguća BiH sa smanjenim dignitetom i autoritetom Republike Srpske, niti je moguća nezavisna Republika Srpska, ali i jedni i drugi se u tome takmiče, stvarajući ambijent u kome dobijaju podršku svog biračkog tijela. A ništa se konkretno i praktično ne događa. Radi se o međusobnom političkom naduravanju između dvije strukture koje su bez velikih problema samo koji mjesec ranije postigle dogovor i zajednički formirale Vijeća ministara BiH te raspodijelile funkcije na nivou države – kaže Ivanić.

U pitanju su, ocjenjuje Ivanić, politički akteri koji ne znaju drugačije.

– Bila je neka mala naznaka na početku da će Trojka pokušati da ide malo drugačije. Od starta sam bio pesimista znajući da će se, prije ili kasnije, pod pritiskom SDA i priče o tome da je Trojka antibošnjačka, oni morati vratiti na neku tvrđu političku koncepciju. I to ovih dana imamo priliku da vidimo. Akteri se vraćaju uobičajenom načinu političke promocije u vlastitom biračkom tijelu, a to je – budi tvrd, insistiraj samo na svome, ne pravi kompromise – navodi Ivanić.

Na pitanje da li je Milorad Dodik osporavanjem odluke Ustavnog suda BiH i spominjanjem referenduma o otcjepljenju Republike Srpske ovaj put prešao crvenu liniju, Ivanić kaže kako ne vjeruje da je došlo do “pucanja braka” između Dodika i međunarodnih institucija.

– To je neka vrsta specifičnog odnosa između Dodika i međunarodnih institucija. Jedina partija iz koje niko nije smijenjen u prošlosti kad su međunarodne institucije smjenjivanja je partija Milorada Dodika – SNSD. Iz SNSD niko nikad odlukom visokog predstavnika nije smijenjen. Međunarodne institucije su na zadnjim izborima legalizovale vidljivu krađu koja je napravljena u izbornom procesu sa željom da dobiju Dodika kao neku vrstu gospodara Republike Srpske, vjerujući da sa njim mogu da sarađuju i da imaju neka svoja pravila. Oni njega puste da malo galami, a on njima u stvari na kraju daje sve ono što oni hoće – istakao je.

Mišljenja je da bi Dodikovo potpisivanje ukaza o proglašenju spornih zakona moglo značiti promjenu odnosa, što je on rekao da će učiniti.

To bi moglo, navodi Ivanić, biti neka crvena linija, ali je isto tako moguće, kao što se događalo i više puta u prošlosti, da i jedna i druga strana naprave korak nazad i da se ponovo vrate rutinskom odrađivanju stvari, smatra Ivanić.

– Davno je prošlo vrijeme Pedija Ešdauna i njegovih smjena. Mislim da sada uslova za neku vrstu takvog političkog poteza apsolutno ne postoji. Možda Dodik to čak i priželjkuje pa da ode sa političke scene kao veliki narodni heroj, ali ja sam protivnik takve vrste političkih poteza – kazao je Ivanić za FTV.

Slične novosti

Komentari