Home » Interese Srpske treba braniti u institucijama, a ne van njih

Interese Srpske treba braniti u institucijama, a ne van njih

Piše INFO

Stalna upozorenja da će izabrani srpski predstavnici zbog pritisaka na Republiku Srpsku i njene nadležnosti izaći iz rada u zajedničkim institucijama na nivou BiH postala su igrokaz koji nema nikakvog smisla, a poznavaoci političkih prilika, komentarišući ovu tematiku, ocjenjuju i da bilo kakva blokada može biti samo štetna, jer ako su zaista narušeni interesi Srpske, oni treba da se brane u bh. institucijama, a ne izlaskom iz njih.

Sagovornici “Nezavisnih novina” podsjećaju i da je bilo koja ranija blokada po ovom osnovu vrlo brzo završena uz obrazloženje vlasti da je bilo “nužno da se vrate radu kako Srpska ne bi bila zaobiđena u donošenju bitnih odluka”.

Novi razlog za prijetnje izlaskom sada su odluke i ponašanje Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN.

Ali, bilo da se radi o Šmitu ili nekom drugom ili trećem, struka je jedinstvena u stavu da je postalo zamarajuće i neozbiljno konstantno ponavljati/prijetiti jednim te istim, a to nikada u potpunosti i na duge staze ne sprovesti u djelo.

Uvjereni su da ništa konkretnije neće biti ni ovoga puta.

“Iskreno mislim da će to biti kao i dosad. Biće možda nekih blokada, ali neće biti potpuno povlačenje. Možda oni neće dolaziti na posao neko vrijeme, možda budu blokirani neki procesi, ali ovdje je stanje blokirano unazad tri decenije. U prethodnih deset godina ovo je ko zna koja prijetnja takvog tipa”, kaže novinar Đorđe Vujatović.

Nadovezujući se na izjavu, Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, smatra da ovakve najave u javnosti ozbiljno dovode u pitanje kredibilitet ljudi u tim institucijama.

“Mudre, ozbiljne i sudbinski zabrinute političke glave se okupe, priprijete, iskažu vjernost narodu, pošalju poruku političkim oponentima, a onda se vrate u udobnost fotelja do sljedeće prilike. Ovo je igrokaz koji traje decenijama, a da nismo spoznali šta mu je smisao”, navodi Topićeva.

Na pitanje da li smatra da je pomenuti “igrokaz” u stvari neka vrsta dogovora onih koji prijete sa njihovim partnerima na nivou BiH, Topićeva ne isključuje takvu vrstu priče, jer, kako kaže, to je model po kome je vlast dosad uspješno radila.

“Vidimo da to savršeno dobro funkcioniše i da je model po kojem su etnonacionalisti svih boja uspješno sarađivali i sarađuju i danas, istina osporavajući da su u koalicijama, već u partnerstvu u ‘nuždi’. To znači da je igrokaz namijenjen publici i vidu bacanja dimnih bombi i odvlačenja pažnje od krucijalnih stvari u životu”, ističe Topićeva.

Da su i u ovom slučaju politički interesi mnogo veći od narodnih, saglasan je i novinar Đorđe Vujatović, koji naglašava da nijedno upozorenje, prijetnja i slično neće tako lako preći preko usta onih koji donose odluke u BiH.

“Bez obzira na sve te prijetnje, srpski predstavnici, a prije svih Milorad Dodik, koji predstavlja politiku Republike Srpske, dobro procjenjuju koliko bi neka stvar naštetila njima i gdje se nalazi crvena linija i oni vrlo dobro rade da ne prekorače tu liniju, tj. da ne dovedu u pitanju mogućnost da kontrolišu određene procese u BiH”, mišljenja je Vujatović, koji sve zaključuje riječima:

“Na kraju krajeva, da se nešto blokira i da ne budu dolazili, i dalje će oni biti plaćeni za nerad, ali to nije ništa drugačije nego dosad.”

Slične novosti

Komentari