Home » Hrvatska nema plan B za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori

Hrvatska nema plan B za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori

Piše INFO

Hrvatska nema plan B za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, i to je ono što nas sve zabrinjava, istakao je Nemanja Galić, član pravnog tima BiH za Trgovsku Goru, gostujući u Јuatrnjem programu RTRS.Hrvatska pokušava da marginalizuje problem Trgovske gore, oni uopšte ne vide opasnost. Priznali su da nemaju plan B i sve što planiraju jeste da do 2025. godine odlažu radioaktivni otpad na Trgovosku goru. Oni nemaju nikakvu alternativu – naglasio je Galić.

On je naglasio da je Hrvatska potvrdila da će do 2025. godine morati završiti sve aktivnosti oko skladištenja radioaktivnog otpada.

  • Agencija za atomsku energiju nije bila dovoljno upoznata sa problemom koji BiH ima sa Hrvatskom oko skladištenja na lokaciji nekadašnje kasarne Čerkezovac i potencijalnom opasnošću po građane BiH – tvrdi Galić.

Ova lokacija, koja se, podsjetimo nalazi u opštini Dvor na Uni, udaljena je samo 800 metara od rijeke Une i jedan kilometar od vodozahvata za Novi Grad iz kog se vodom snabdjeva više od 15.000 građana.

Slične novosti

Komentari