Home » Hamas raketirao Jerusalem, u izraelskom odgovoru ubijeno devet Palestinaca

Hamas raketirao Jerusalem, u izraelskom odgovoru ubijeno devet Palestinaca

Piše INFO

Sukobi između Izraelaca i Palestinaca danas popodne su ponovo eskalirali. Hamas tvrdi da je raketirao izraelski teritorij, a onda je uslijedio odgovor Izraela u kojem je ubijeno devet, a ranjeno nekoliko ljudi. Upozoravamo da su videosnimci i fotografije uznemirujući.

Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, je objavio da su ispalili nekoliko raketa kao odgovor na nasilje izraelske policije nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa. Nakon toga su se ukjučile sirene upozorenja u Jerusalemu i u blizini granice sa Gazom.

Hamas je dao uslov Izraelu da povuče svoje sigurnosne snage iz Al-Aqse. Njihov glasnogovornik Abu Obeida je izjavio da su iskoristili rakete kao odgovor na “kriminal i agresiju” Izraela. Kako je kazao, ovo je poruka neprijatelju koju će jako dobro razumjeti. Dio Palestinaca je podržao reakciju Hamasa.
Iz izraelske vojske su saopćili da je sa područja Gaze ispaljeno sedam raketa, a da je jednu od njih presreo njihov protuzračni sistem.

Vrlo brzo je ova zemlja odgovorila zračnim napadima na Sjevernu Gazu i tom prilikom ubila devet, a ranila nekoliko osoba, podaci su palestinskih medicinskih službi.

Među poginulima je i troje djece, kao i jedan Hamasov komandant, objavila je Al Jazeera English.

Slične novosti

Komentari