Home » Evropski parlament obustavlja sve aktivnosti i zakone koji se vezuju za Katar

Evropski parlament obustavlja sve aktivnosti i zakone koji se vezuju za Katar

Piše INFO

Evropski parlament je u četvrtak izglasao suspenziju bilo kakvog rada na zakonima koji se tiču Katara, uključujući liberalizaciju viznog režima i svako buduće zeleno svjetlo za sporazum o aktivnoj avijaciji otvorenog neba koji koristi Qatar Airways.

Dok zastupnici započinju proces istraživanja obima lobiranja zaljevske države u parlamentu, na plenarnoj sjednici u četvrtak podržana je rezolucija koja je uključivala amandman francuske ljevičarske zastupnice Leile Chaibi kojom se obavezuje da će pauzirati zakonodavni rad i otkazati sve planirane posjete europarlamentarca Dohi.
U rezoluciji se navodi da parlament “obustavlja sav rad na zakonodavnim dokumentima koji se odnose na Katar… dok se optužbe ne potvrde ili odbace”.

Međutim, barem za aviokompanije, odluka parlamenta neće imati opipljivog uticaja jer je sporazum o otvorenom nebu s Katarom već na snazi. Zastupnici Evropskog parlamenta daju konačno odobrenje tek kada sve zemlje članice ratifikuju sporazum, potpisan 2021. godine.

Predsjednica EU parlamenta o korupcionom skandalu: Neću gurati stvari pod tepih
Do sada ih ima samo šest zemalja: Austrija, Letonija, Grčka, Irska, Estonija i Češka.

Jedan zvaničnik EU rekao je da bi moglo proći i do decenije dok se zakon ne vrati u parlament, tako da je malo vjerovatno da će se to dogoditi prije nego što se završi bilo kakva istraga o korupcijskom skandalu.

Međutim, zastupnici Evropskog parlamenta u Strazburu prvobitno su bili spremni da glasaju ove sedmice kako bi državljanima Katara i Kuvajta omogućili da putuju u EU na 90 dana bez vize.

Nakon plenarnog glasanja, predsjednica parlamentarnog odbora za transport, Karima Delli, rekla je da želi “aktivnu ulogu” u svakoj istrazi koja bi trebala “rasvijetliti transparentnost zakonodavnog rada, posebno onog u vezi sa sporazumom o zračnom prometu sa Katarom”.

Slične novosti

Komentari