Home » Dogovor vjerovatno pada danas – kako će reagovati Rusi?

Dogovor vjerovatno pada danas – kako će reagovati Rusi?

Piše INFO

Očekuje se da će ministri finansija G7 danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini.

Cilj je da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters.

Ministri G7 trebalo bi da se sastanu putem video veze i najverovatnije da će objaviti saopštenje u kojem se izlažu njihovi planovi za implementaciju ovih mera.

“Verovatan je dogovor”, naveo je evropski zvaničnik G7, dodajući da nije poznato koliko će detalja biti otkriveno, kao što je nivo gornje cene po barelu, iznad kojeg bi zemlje koje se pridržavaju sporazuma odbile finansiranje i osiguranje za tankere ruske sirove nafte i tereta.

Britanski ministar finansija Nadim Zahavi rekao je u četvrtak u Vašingtonu da se nada da će ministri finansija G7 “imati saopštenje koje će pokazati da je moguć brži napredak ka ovom cilju”.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer odbila je juče da komentariše planove G7 za ograničenje cena, rekavši da ne želi “da prethodi tom sastanku”. “Čućemo više u petak kako će ovo funkcionisati, kroz partnerstvo sa našim saveznicima u G7. Verujemo da će ovo biti način da se zaista finansijski udari na Rusiju”, saopštila je portparolka Bele kuće.

Uprkos padu obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod po ovom osnovu porastao je u junu za 700 miliona dolara u odnosu na maj, zbog cena koje su rasle kao posledica rata u Ukrajini, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku, navodi Rojters.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Neki zvaničnici u G7 su poručili da je ovakvom ograničenju potrebna šira podrška i doveli su u pitanje da li mera može biti uspešna bez učešća velikih potrošača nafte Kine i Indije, za koje je malo verovatno da će podržati plan.

Ali drugi zvaničnici G7 su rekli da su Kina i Indija izrazile interesovanje za kupovinu ruske nafte po još nižoj ceni u skladu sa ograničenjem, prenosi britanska agencija.

Podsećanja radi, juče se povodom najava G7 oglasio i potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak.

“Po mom mišljenju – to je potpuni apsurd”, rekao je Novak, komentarišući inicijativu zemalja-članica G7 da predstave pomenuti plan.

Kako je ocenio, pokušaji mešanja u tržišne mehanizme u tako važnoj grani industrije dovešće do destabilizacije i ugrožavaju kompletno naftno tržište što može da dovede do katastrofe u sferi energetske bezbednosti u celom svetu.

“A za to će, pre svega, platiti evropski, američki potrošači koji već danas plaćaju visoke cene zbog destabilizirajućih faktora koje oni preduzimaju. Konkretno, sankcionih ograničenja”, rekao je Novak, ističući da Rusija ne planira da posluje po netržišnim uslovima.

Istovremeno je dodao da se ruske naftne kompanije pripremaju za uvođenje embarga EU.

“Naše kompanije znaju za decembar, spremaju se za to. Oni će sigurno imati u vidu decembar i zato su svi planovi napravljeni tako da sačuvamo sadašnje nivoe”, rekao je Novak.

Slične novosti

Komentari