Home » DOBOJ: Heksana više nema, ali preostale hemikalije u BIOIL-u još uvijek brinu stanovnike Kotorskog

DOBOJ: Heksana više nema, ali preostale hemikalije u BIOIL-u još uvijek brinu stanovnike Kotorskog

Piše INFO

Znamo da su neki ventili usljed djelovanja hemikalija procurili i da je potrebna hitna reakcija i sanacija stanja.”U Kotorskom kod Doboja nema više „heksana“, ali još uvijek nije u potpunosti otklonjena opasnost od hemikalija u nekadašnjoj fabrici jestivog suncokretovog ulja „BIOIL“, koju je krajem 2018. godine, iznenada i iz nikad u potpunosti utvrđenih razloga, ostavljajući sve iza sebe, napustio investitor iz Turske.Nakon što je 22. juna iz rezervora i fabričkog sistema izvučeno ukupno 45,26 tona otpadnog sadržaja, u fabrici su ostale još neutvrđene količine sumporne kiseline i žive sode, takođe korištenih u procesu proizvodnje.

Znamo da su neki ventili usljed djelovanja tih hemikalija procurili i da je potrebna hitna reakcija i sanacija stanja. Na sreću, neće trebati izgleda da se i preostali otpad transportuje izvan BiH, kao što je heksan odvežen na uništavanje u Njemačku“, informacije su dobijene iz neformalne grupe građana „Uklanjanje heksana iz Kotorskog“, koji nisu prestali sa „opsadom“ fabrike ni nakon 22. juna i, po dogovoru, gotovo da su u stanju stalnog dežurstva pred fabrikom.

Iz lukavačke firme „KEMEKO“, licencirane za ovu vrstu posla, koja je bila nosilac aktivnosti izmještanja heksana iz bivše fabrike „BIOIL“, su potvrdili da je posao izmještanja heksana okončan, te da su neposredno po istakanju heksana izvršili ispiranje sistema i ventila. Ali, u međuvremenu je došlo do oslobađanja preostalih hemikalija zaostalih u sistemu, odnosno cijevima i nagrizanja ventila.„Povremeno se čuje smrad u blizini fabrike i saznajemo da je on izražen u njenoj unutrašnjosti, te su iz tih razloga ponovo dolazili predstavnici banke iz Sarajeva, kako bi sagledali situaciju. Doznali smo da će posao na uklanjanju i preostalih hemikalija biti ponuđen firmi „KEMEKO“ i zatražena je ponuda i za taj dio posla“, informacije su iz grupe.

Kažu i da će pojačati budnost i ukoliko se ubrzo ne počne rješavati i ovaj problem, da će tražiti informacije od Protivožarne inspekcije Inspektorata RS i, ukoliko bude bilo potrebno, podnijeti prijavu za ugrožavanje zdravlja stanovnika ovog naselja, pa i susjednih mjesnih zajednica.Fabriku, inače, i dalje obezbjeđuje zaštitarska agencija, angažovana od strane „Ziraat Bank“ iz Sarajeva, založnika nad imovinom propale fabrike. Nema naznaka šta će nadalje biti sa fabrikom – da li će doći do njene prodaje i promjene djelatnosti ili će se maći novi investitor zainteresovan za nastavak proizvodnje, jer u fabrici postoji sva potrebna infrastruktura.

Nama je u interesu da fabrika ponovo proradi. No, trenutno treba završiti započeti proces zaštite i fabrike i stanovništva okolnih naselja. Odnosno, preostaje da se u rezervoare u kojima je doskora bio heksan upumpa 27.000 litara permanta i 75.000 litara vode, kako bi ih učinili potpuno bezbjednim. Moramo biti sigurni da će sve biti realizovano kako su nam obećali predstavnici banke i firme „KEMEKO“, riječi su predsjednika Mjesne zajednice Kotorsko i člana grupe „Uklanjanje heksana iz Kotorskog“ Mehmeda Trnjanina.

Slične novosti

Komentari