Home » Do kraja oktobra prijedlog opšteg kolektivnog ugovora

Do kraja oktobra prijedlog opšteg kolektivnog ugovora

Piše INFO

Do kraja oktobra trebalo bi da bude poznat prijedlog novog opšteg kolektivnog ugovora, koji bi bio prihvatljiv za sve socijalne partnere. O ovome su predstavnici Saveza sindikata, Unije poslodavaca i Privredne komore, razgovarali sa predsjednikom Vlade.

Zbog sve većeg odliva rande snage, neophodno je što prije utvrditi sisitem povećanja plata, kaže predsjednica Saveza Sindikata Srpske. Zaključivanje opšteg kolektivnog ugovora, radi utvrđivanja najniže plate prema stručnoj spremi, jedno je od rješenja koje su predložili na sastanku u Vladi.

  • Da se formira radna grupa koja bi već u ovoj sedmici trebalo da radi i da do kraja desetog mjeseca dođe do sa prijedlogom koji bi bio prihvatljiv za sva tri socijalna partnera – rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Od velike je važnosti utvrđivanje opšteg kolektivnog ugovora da bi dogovorena rješenja mogla biti provedena kroz dokumente ekonomske politike i budžeta za narednu godinu, naglasio je nakon sastanaka predsjednik Vlade.

  • Apelujem da svi učesnici dijaloga daju svoj doprinos da se dođe do prihvatljivog i održivog rješenja koje bi moglo da se provede u praksi i poboljša ukupni poslovni ambijent u Republici Srpskoj – istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o sivoj zoni kod isplate plata i na koji način smanjiti tu negativnu pojavu. Poslodavci smatraju da je siva zona prisutna u svim granama industrije, a najviše u građevinarstvu.

  • Formirana je radna grupa koja će se baviti tim pitanjima i u narednom periodu predložiti Vladi određene mjere. Sve sa ciljem da se postigne manja nelojalna konkurecija, da radnici imaju veću penziju i da Vlada dobije više sredstava – rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Svi učesnici sastanka izrazili su spremnost da učestvuju u radu radne grupe koja bi trebala da predloži rješenje u najboljem interesu Republike Srpske, zaposlenih i poslodavaca.

Slične novosti

Komentari