Home » “Voli da se junači na stranačkom skupu” Izetbegović se ponovo obrušio na vlast Srpske

“Voli da se junači na stranačkom skupu” Izetbegović se ponovo obrušio na vlast Srpske

Piše INFO

Ponovo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović svojim izjavama i stavovima izazvao reakcije vlasti u Republici Srpskoj. Ovaj put, nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Iz SNSD poručuju: „Izetbegović misli da bi svi njegovi problemi nestali onog momenta kada bi nestao Milorad Dodik sa političke scene“.

Naime, Glavni odbor SDA, između ostalog, optužio je Srbiju za, kako tvrde, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH i pozvao na uvođenje sankcija predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku zbog “secesionističkih prijetnji“.

Optužbe su pale i na račun Zorana Tegeltije. Iz SDA kažu da, ukoliko izostanu konkretni rezultati, treba zatražiti pokretanje smjene Savjeta ministara. Smatraju u SDA da je Islamska zajednica u BiH diskriminisana u odnosu na Katoličku i Pravoslavnu crkvu.

Dodik nije ostao dužan na ove tvrdnje, pa je istakao da je istina da Izetbegović voli da se tako junači na stranačkom skupu, ali ako to izađe van prostorije u kojoj on izigrava heroja, to je već druga stvar. A to „junačenje“, smatra Dodik, nije ništa drugo do „divljanje političkog gubitnika, koji ne uspijeva da sprovede amanet pokojnog babe i BiH učini islamskom državom“.

– Naša taktika nije smaranje Bošnjaka i BiH, kako kaže Izetbegović; to je upravo ono što SDA radi od 1992. do danas. To su Bošnjaci konačno prepoznali, kaznili Izetbegovića koji danas svoju retrogradnu politiku prema svom narodu pokušava da pripiše drugima. Debakl te politike tek će da uslijedi, jer naš narod zna reći: “Što se grbavo rodi, vrijeme ne ispravi”- rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je ocijenio i da je Izetbegovićevo obraćanje obilovalo velikom količinom, laži koje je nemoguće demantovati u jednoj izjavi.

Dok Bakir Izetbegović pozdravlja imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH i dok traži od odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, iz SNSD poručuju da Izetbegović pokušava da potpuno obespredmeti druga dva naroda i sa aspekta Ustava, i sa aspekta odlučivanja, i sa aspekta bilo kakvih pregovora u cilju boljeg života na ovim prostorima.

– Izetbegović smatra da bi svi njegovi problemi nestali onog momenta kada bi nestao Milorad Dodik sa političke scene. On ne vidi nijedan problem u vlastitoj politici i načinu na koji je sprovodi već godinama, nespreman za bilo kakav dogovor – rekla je za Srpskainfo delegat SNSD u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić.

Dodaje da je želja većine Bošnjaka da dođe neki novi visoki predstavnik koji će konačno skloniti Dodika sa političke scene.

– Misle da bi tada svi njihovi problemi nestali. Dakle, jedno iracionalno posmatranje političke scene u BiH, koje tako traje već četvrt vijeka – rekla je Majkićeva.

Podsjeća da je Republika Srpska pripremila i prijedlog za razgovor o budućnosti BiH.

– Ali Izetbegović ni za to ne pokazuje nikakvo interesovanje. Dok mu se na jednoj strani stranka drastično osipa, dok na drugoj strani postoji najveći broj primjedbi na dosadašnju politiku SDA, on i dalje sve ono što vidi negativno i sve ono što vidi problematično i loše su samo Srpska i Milorad Dodik – ocijenila je Majkićeva.

Slične novosti

Komentari