Home » Vipotnik: Vrše se samo istraživanja, do eksploatacije dug put

Vipotnik: Vrše se samo istraživanja, do eksploatacije dug put

Piše INFO

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da se u resornom ministarstvu ne vodi nijedan postupak koji se odnosi na eksploataciju zlata, litijuma ili drugih ruda i mineralnih sirovina, te naglasio da se i dalje vrše samo istraživanja koja sama po sebi ne predstavljaju ekološku opasnost.

Od istraživanja do potencijalne eksploatacije je dug put i ako se u eventualnim postupcima iz nadležnosti ovog ministarstva pojavi i najmanja sumnja da bi moglo doći do zagađenja životne sredine i negativnih uticaja na zdravlje ljudi, takvi projekti neće dobiti dozvole. To je stav Vlade Republike Srpske i kompletnog rukovodstva Republike Srpske – poručio je Vipotnik.

Vipotnik je rekao da Ministarstvo podržava sve aktivnosti koje će doprinijeti rastu ekonomije, a samim tim i životnog standarda građana, ali uz maksimalne mjere zaštite životne sredine.

  • Kada je riječ o najavljenim protestima zbog navodne eksploatacije ruda i mineralnih sirovina – bojim se da se radi o klasičnoj predizbornoj zloupotrebi opravdanog straha od zagađenja životne sredine, a svi strahovi dolaze od nedovoljnog poznavanja stvari- rekao je Vipotnik za Srnu.

On je podsjetio da su svi postupci iz oblasti zaštite životne sredine i kreirani da spriječe negativne uticaje i uz to – maksimalno transparentni, tako da će stručna i najšira javnost, ukoliko bude zahtjeva za postupanje iz nadležnosti ovog ministarstva, biti blagovremeno obavještavana i maksimalno uključena, što je i zakonska obaveza.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije da će o rudniku i rudarenju litijuma na području Lopara ključnu riječ imati struka, a ne političari.

  • Ako struka kaže da je rudarenje bezbjedno za zdravlje i životnu sredinu, onda će to biti prihvatljivo. Ako kažu da ima bilo koji segment, koji utiče na život građana, onda Vlada Srpske to neće podržati – rekao je Višković.

Slične novosti

Komentari