Home » Valerij Zalužni proglašen nesposobnim

Valerij Zalužni proglašen nesposobnim

Piše INFO

Bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, generala Valerija Zalužnog, vojnomedicinska komisija proglasila je nesposobnim za vojnu službu.

Oni su to učinili nekoliko nedelja pre nego što je u martu imenovan za ambasadora u Velikoj Britaniji, piše ukrajinski portal Zerkalo Nedeli pozivajući se na anonimne izvore iz vojske.

Zalužni je stavljen na raspolaganje ministru odbrane Rustemu Umerovu nakon što je razrešen sa funkcije odlukom predsednika, međutim, nije mu ponuđena nikakva značajna vojna pozicija koja bi bila adekvatna njegovom stepenu obuke i iskustva.

Kako se navodi, adekvatnu poziciju mu navodno nije ponudio ni predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zerkalo Nedeli navodi da je pod tim uslovima Zalužni u februaru podneo ostavku na vojnu službu kako bi imao priliku i pravo da radi nešto drugo.

Takođe, kako navodi portal, kašnjenje u otpuštanju objašnjava se činjenicom da postoje “rupe”u ukrajinskom zakonodavstvu i da nije jasno ko treba da otpusti generala iz vojne službe. Da li je to ministar odbrane i to naređenjem ili predsednik države ukazom.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, podsetimo, saopštilo je u četvrtak da je odobrilo Zalužnijevu kandidaturu za mesto ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji.

Slične novosti

Komentari