Home » Upozorenje predsjednika Srbije za Kosovo i Srpsku

Upozorenje predsjednika Srbije za Kosovo i Srpsku

Piše INFO

Predstojeći mjeseci biće od odlučujućeg značaja za srpski narod, i to ne samo u Srbiji, već u cijelom regionu. Vjerovatno najteži mjeseci u posljednjih 20 godina.

Ovo je izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući da će o tome uskoro opširnije govoriti.

Iako je aktuelni predsjednik Srbije poznat po tome što, s vremena na vrijeme, daje dramatična upozorenja i najavljuje “prelomne” istorijske događaje, posljednje Vučićevo upozorenje dolazi u vrijeme sve žešćih pritisaka na Srbe na Kosovu od strane prištinskih vlasti, kao i sve otvorenijeg sukoba političkog rukovodstva Republike Srpske, predvođenog Miloradom Dodikom, sa SAD i onim što se kolokvijalno naziva “kolektivni Zapad”.

Koliko je posljednje upozorenje predsjednika Srbije zaista ozbiljno i da li nam, kao što to on tvrdi, predstoji najdramatičniji period u posljednje dvije decenije, pitali smo za mišljenje ugledne analitičare i stručnjake za geopolitička dešavanja.

“Vruće tačke”

Prema ocjeni predsjednika Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušana Janjića, ako se u obzir uzme to da su Republika Srpska i Kosovo, prema procjenama Zapada i NATO, “hot spot”, odnosno “vruće tačke” mogućeg konflikta na Balkanu, onda je Vučićeva zabrinutost opravdana.

Te dvije vruće tačke su “snimljene” još u februaru 2022. godine na Savjetu bezbjednosti UN. Na Forumu bezbjednosti u Budimpešti, prije par dana, te dvije tačke, Kosovo i Republika Srpska, i dalje su na mapama generala NATO označene kao mogući izazivači regionalnog sukoba i otvaranje prostora Rusiji. S te tačke gledišta, Vučić je potpuno u pravu – kaže Janjić za Srpskainfo.

S druge strane, on smatra da predsjednik Srbije u zadnjih par godina svoju političku kampanju vodi na principima “konflikt menadžmenta”, koja je, prema Janjićevim riječima, potpuno legitimna, ali i vrlo rizična.

– Takva vrsta propagande koristi se širom svijeta, posebno u Izraelu. O ugroženosti Srba ne samo na Kosovu, već i u regiji Vučić aktivno govori još od 2022. godine. U strategiji nacionalne bezbjednosti Srbije iz 2019. godine navodi se to da je Vojska Srbije obavezna da brani i Srbe izvan Srbije. Neko će reći da je to koncept “srpskog svijeta”, ovo ili ono, ali to je činjenica. Zbog toga je Zapad kao kritične tačke locirao sjever Kosova i Republiku Srpsku – ističe Janjić.

Janukovič ili Lukašenko
Profesor geopolitike, Srđan Perišić, za Srpskainfo ocjenjuje da cijeli svijet ulazi u težak period i da je ta faza, kako navodi, počela još prije dvije godine.

– Zapad gubi rat na području Ukrajine, ali gubi i u drugim dijelovima svijeta gdje se masovno otkazuje poslušnost SAD i kolektivnom Zapadu. Tu mislim na Latinsku Ameriku, posebno Afriku, kao i na Aziju. Praktično, Zapad se samoizolovao u odnosu na ostatak svijeta – smatra Perišić.

Te procese, kako kaže, Zapad pokušava da zaustavi, a projekat SAD, EU i NATO na Balkanu, koji je, kako navodi, osmišljen 90-ih godina prošlog vijeka, još nije realizovan.

Geopolitički i ekonomski oni nisu potpuno završili svoj posao na Balkanu, a poraz u Ukrajini ih tjera da ovdje geopolitički završe to što su počeli prije više od 30 godina. To znači, a o tome je vjerovatno govorio predsjednik Srbije, namjera da se Srbi “disciplinuju”. To znači da Republiku Srpsku treba utopiti u BiH, a Srbiju definitivno odvojiti od svih veza s Rusijom, kao i Kosovo i Metohiju napraviti nezavisnom državom – tvrdi Perišić.

Dodaje da Vučić vjerovatno ima neke procjene u tom smislu, ali da se u isto vrijeme, kako ističe, postavlja pitanje kakva bi reakcija na te pritiske trebalo da dođe sa srpske strane.

– Pred Vučićem su dva izbora: ili će da bude Viktor Janukovič, koji je 2014. srušen tako što je pokušavao da održava odnose i sa Zapadom i sa Rusijom, a na kraju je srušen od strane Zapada. Drugi izbor je da bude Aleksandar Lukašenko, koji je isto tako imao odnose i sa Zapadom i sa Rusijom, a u određenom momentu se odrekao Zapada. Janukovič donosi stradanje države, jer vidimo šta se dešava s Ukrajinom, a Lukašenko donosi trpljenje, ali i opstanak. Srbija se, po mom mišljenju, nalazi pred tim izborom – ocjenjuje Perišić.

Slične novosti

Komentari