Home » Novitović ponosan na 30 srpskih heroja, vrhunac bilo spasavanje djevojčice

Novitović ponosan na 30 srpskih heroja, vrhunac bilo spasavanje djevojčice

Piše INFO

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je po povratku specijalističkog tima sa 30 učesnika spasilačke misije u Turskoj da je uspješno obavljen zadatak na koji su upućeni odlukom Vlade Republike Srpske i po naredbi predsjednika Republike Milorada Dodika.

Akcija i sve što smo uradili u Turskoj imalo je samo jedan cilj, da što više pomognemo ugroženom stanovništvu u pronalaženju preživjelih nakon zemljotresa, a iskustvo sa kojim se vraćamo nama i svim građanima Srpske treba da ulije dodatnu sigurnost da u slučaju prirodnih katastrofa imamo spremne, obučene i opremljene ljude, rekao je Novitović novinarima koji su spasioce po povratku iz misije u Turskoj dočekali na graničnom prelazu Rača.

Novitović je dodao da je obaveza Republičke uprave civilne zaštite i Vlade Srpske da nastavi sa modernizacijom i opremanjem ove uprave i svih specijalizovanih jedinica.

Govoreći o desetodnevnoj misiji u području pogođenom zemljotresom, Novitović je naveo da su se u prvim danima aktivnosti susretali samo sa smrtno stradalima, a nakon 12. februara, kada su zajedno sa turskim kolegama uspjeli da pronađu živu djevojčicu ispod ruševina nije bilo kraja radosti i spremnosti da ostanu koliko je god potrebno.

– Ne daj Bože nikome da još jednom vidi takvu katastrofu – rekao je Novitović govoreći o scenama na području pogođenom zemljotresom kojima su svjedočili.

Učesnik spasilačke misije Republike Srpske Željko Janković istakao je da su bili među prvim ekipama koje su pritekle u pomoć narodu u Turskoj i da to dokazuje da je humanost prioritet, bez obzira na sve razlike u svijetu.

Nismo imali nikakav problem u misiji, kao što se dešavalo nekim timovima iz drugih zemalja koji su govorili o bezbjednosnim prijetnjama. Mi smo dobijali samo zahvalnost od mještana koji su nam donosili hranu i oduševljeni smo odnosom turskog naroda prema spasiocima – rekao je Janković.

Pripadnik Republičke uprave civilne zaštite Dragiša Vuletić rekao je po povratku iz misije da su mu osjećanja podijeljena, od neopisivog užasa pred prirodnom katastrofom do osjećanja topline i zahvalnosti turskog naroda prema članovima spasilačkog tima.

Vrhunac svega je spasavanje djevojčice 12. februara, to je kruna i nagrada za naš trud i rad -. naveo je Vuletić i poželio svu sreću u oporavku područjima koje zadesila katastrofa.

O spasavanju djevojčice srpski junaci i sada teško pričaju, jedva zadržavajući suze, a učesnik misije Nenad Jovanović kaže da taj momenat kada su izvukli djevojčicu živu ispod ruševina ne bi mijenjao ni za šta na svijetu.

– Slučajno je nađena, naš potražni pas Tora nanjušio je leš njene majke, praktično je mrtva majka pomogla da se nađe živa djevojčica. Krenuli smo da vadimo tijelo, kada se začuo glas ispod ruševine. Mislili smo da haluciniramo, u prvom momentu učinilo nam se da je dječak, kopali smo tunel i razmišljali samo da ne izazovemo novo urušavanje i da to dijete ne ubijemo. Nismo mislili o sebi, samo da dijete ne nastrada našom krivicom – opisao je Jovanović.

Irmak Bajrak je ime spasene djevojčice, rekao je novinarima Jovanović, koji je radnik Odsjeka za civilnu zaštitu u Bijeljini, vodi Gorsku službu spasavanja – stanica u Bijeljini i član je specijalizovanog tima za spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite.

Pas tragač Tora jedan je od junaka misije, kaže Aleksandar Naumović iz Banjaluke, pripadnik deminerskog tima Republičke uprave civilne zaštite, koji je u misiji bio u svojstvu urbanog tragača i spasitelja.

Pas Gorske službe spasavanja u Banjaluci ima šest i po godina, do sada je bio u potragama u otvorenim sredinama, a Naumović kaže da psa koji je vrlo dobro obučen ništa na svijetu nije moglo pripremiti za razmjere katastrofe kojoj su svjedočili.

Učesnici spasilačke misije iz Republike Srpske poželi su narodu Turske i Sirije uspješan oporavak nakon razornog zemljotresa.

Snažni zemljotresi pogodili su Tursku i Siriju 6. februara. U Turskoj je poginulo više od 38.000 ljudi, dok tačan broj žrtava u Siriji i dalje nije pouzdan.

Slične novosti

Komentari