Home » Miličević: SNSD do podne tvrdi da je Sud BiH neustavan, poslije podne osniva Apelacioni sud BiH

Miličević: SNSD do podne tvrdi da je Sud BiH neustavan, poslije podne osniva Apelacioni sud BiH

Piše INFO

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je da je neprihvatljivo formiranje nove sudske instancije na nivou BiH, odnosno Apelacionog suda BiH podsjećajući vlasti Republike Srpske da formiranje novog suda ne vodi proklamovanim putem povrata nadležnosti nego ka cementiranju neustavno prenijetih nadležnosti i prenosu nadležnosti Republike Srpske.

“Umjesto da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH i zamjene stranih strane sudije domaćim, SNSD je ponovo spreman da krši zaključke usvojene u Narodnoj skupštini i da formira novu neustavnu sudsku instancu na nivou BiH. Prije podne su tvrdili da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH neustavne institucije, prećutkujući da su njihovom političkom odgovornošću u Parlamentarnoj skupštini BiH potvrđeni nametnuti zakoni o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, a popodne sa partnerima iz FBiH dogovore formiranje Apelacionog suda BiH. Ovo nije vraćanje nadležnosti entitetima, nego dodatno cementiranje pravosudnog sistema na nivou BiH”, rekao je Miličević, a saopšteno je iz SDS-a.

On podsjeća da se SNSD stalno poigravao referendumom o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, pitajući se zar ne bi bilo bolje da sada pitaju građane žele li Apelacioni sud, a ne da poslije raspisuju referendum da ga ukidaju.

“Nažalost ovo govori o neodgovornoj nacionalnoj politici i vlasti koja jedno priča u Banjaluci, a sve suprotno radi u Sarajevu. Tražimo da se Narodna skupština izjasni o Zakonu o sudovima BiH, prije njegovog usvajanja u Parlamentu BiH, jer samo Narodna skupština

može dati ili osporiti saglasnost za prenos nadležnosti, a ne grupica lidera. Neka skupe hrabrost i dođu u Narodnu skupštinu”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a ističe i da je neprihvatljiv prijedlog da nove sudije Ustavnog suda BiH, koji bi zamijenili strane sudije, bira Parlamentarna skupština BiH, a ne Narodna skupština.

“To je čist ustupak HDZ-u na štetu Republike Srpske. Neprihvatljivo je da ovlašćenja Narodne skupštine prenosimo na nivo BiH da bi se izašlo u susret HDZ-u”, rekao je Miličević.

Slične novosti

Komentari