Home » Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Piše INFO

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da bi Evropa trebalo da se pripremi za rat ako želi mir, ističući da je ruski predsjednik Vladimir Putin protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako porazi snage te zemlje.

Ako Rusija pobijedi u ovom ratu, kredibilitet Evrope će biti sveden na nulu – rekao je Makron u televizijskom intervjuu.

On je istakao da je za Evropu važno da ne povlači crvene linije, koje bi signalizirale slabost Kremlju i ohrabrile ga da nastavi sa operacijom u Ukrajini.

Markon je odbio da iznese detalje o tome kako bi moglo izgledati raspoređivanje snaga u Ukrajini.

  • Imam razloga da ne budem precizan. Neću da Putinu time dajem prednost – rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju.

On je naveo da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

  • Rusija je protivnik – rekao je Markon, odbijajući da je nazove neprijateljem.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima bi Francuska rasporedila snage u Ukrajini, Makron je rekao da Pariz nikada neće preuzeti takvu inicijativu.

Prema njegovim riječima, sukob u Ukrajini je “egzistencijalno pitanje” za Francusku i Evropu.

Makron je rekao da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu i da je neophodna jača podrška saveznika, ali se nada da će jednog dana doći vrijeme da se pregovara o miru sa ruskim predsjednikom “ma ko to bio”.

Francuski predsjednik je izazvao kontroverzu prošlog mjeseca nakon što je rekao da ne može da isključi raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajini u budućnost

Slične novosti

Komentari