Home » Izraelska vojska povlači trupe iz južne Gaze

Izraelska vojska povlači trupe iz južne Gaze

Piše INFO

Izrael je povukao kopnene trupe iz južne Gaze, grada Khan Younis, iz “taktičkih razloga” saopćila je vojska te zemlje, postavljajući tako pitanje kako će smjer rata ići u narednom periodu. U isto vrijeme, Hamas i delegacija Izraela putuju u Egipat na novu rundu pregovora.

Dvije brigade ostat će u sjevernom djelu Gaze i novom koridoru koji sada razdvaja palestinsku teritoriju, saopćile su u nedjelju Izraelske odbrambene snage (IDF), kako bi “očuvale snagu djelovanja IDF-a i njegovu sposobnost da provodi precizno operacie zasnovane na obavještajnim podacima”.

Vjeruje se da je povlačenje napravljeno prvenstveno zbog oslobađanja rezervista nakon skoro četiri mjeseca intenzivnih borbi u desetkovanom južnom gradu Khan Younis, a ne bilo kakve značajnije promjene u strategiji, piše Guardian.

Vojni zvaničnik koji je razgovarao za izraelski dnevnik Haaretz rekao je kako se vojska povlači jer je tamo uradila sve što je mogla.

“Nema potrebe da ostanemo u Khan Younisu. 98. divizija je demontirala Hamasove brigade Khan Younisa i ubila hiljade njenih pripadnika. Tamo smo uradili sve što smo mogli.”, kazao je.

Raseljeni Palestinci iz grada sada bi mogli da se vrate svojim domovima, rekli su oni. No, vrijeme objave o povlačenju vojske poklapa se s početkom runde pregovora u Kairu, čiji je cilj osiguravanje drugog primirja i oslobađanja talaca i čine se kao pozitivan znak da bi najnoviji pregovori – nakon mnogo zastoja – konačno mogli uroditi plodom.

Slične novosti

Komentari