Home » Evropski portal piše: Očekuje se pozitivna odluka o započinjanju pregovora sa BiH

Evropski portal piše: Očekuje se pozitivna odluka o započinjanju pregovora sa BiH

Piše INFO

Očekuje se da Evropska komisija danas preporuči započinjanje pristupnih pregovora sa BiH, u okviru procesa pristupanja BiH EU, javio je evropski portal “Euraktiv”, pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem.

EU je dodijelila BiH status kandidata u decembru 2022. godine, nakon što je BiH od 2003. godine bila potencijalni kandidat za članstvo, a zahtjev za to predala u februaru 2016. godine.

Lideri EU rekli su u decembru da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH “kada se ispuni neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumom za članstvo”.

Oni su tada pozvali Evropsku komisiju da podnese izvještaj Evropskom savjetu o napretku BiH najkasnije ovog mjeseca.

Prema riječima nekoliko ljudi upoznatih sa situacijom, Evropska komisija će sada dati pozitivnu preporuku da se započnu formalni pristupni pregovori sa BiH.

“Euraktiv” ističe da će odluka biti “velika pobjeda za BiH, krhku zemlju sastavljenu od dva entiteta – Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije povezane sa slabim vlastima na nivou BiH u Sarajevu”.

Očekuje se da Komisija predstavi pisani izvještaj o BiH, dok se za Ukrajinu i Moldaviju očekuje usmena procjena do kraja mjeseca.

“BiH će se pridružiti Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji, koje su u raznim fazama svog puta ka članstvu u EU”, navodi “Euraktiv”.

Portal podsjeća da je samoproglašeno Kosovo predalo zahtjev za članstvo u decembru 2022. godine, ali je do sada ostvaren “vrlo mali” napredak.

S obzirom na to da je za početak formalnih pregovora i dalje potrebna jednoglasna odluka članica EU, očekuje se da evropski lideri o preporuci za BiH razgovaraju tokom redovnog samita u Briselu sljedeće sedmice.

Očekuje se sveobuhvatniji godišnji izvještaj za sve zemlje kandidate krajem oktobra ove godine.

Slične novosti

Komentari