Home » Zovko: Zelena grupacija radi protiv Dejtonskog sporazuma

Zovko: Zelena grupacija radi protiv Dejtonskog sporazuma

Piše INFO

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini uvrsti konstitutivnost naroda u BiH.

Hrvatski evroparlamentarac Željana Zovko izrazila je zabrinutost zbog pritiska lijevo orijentisanih parlamentaraca koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

“U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Zovko za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da se isključivanjem pojma konstitutivnosti direktno ide na novi koncept zemlje koji apsolutno ne može zaživjeti u BiH.

“Ukazala sam da je činjenica da se na taj način nekom narodu ukida njegov prefiks i to je jedna situacija koja je prije 30 godina rezultirala tragedijom, a u ovom trenutku rezultira rezignacijom mladih ljudi koji napuštaju BiH jer ne vide budućnost u ovom neshvatanju realnosti”, zaključila je Zovko.

Hrvatski amandmani su se odnosili na to da u tekst bude unesena odredba o konstitutivnosti tri naroda u BiH.

U tekstu koji je podnesen na glasanje spominju se samo građani BiH, a hrvatski poslanici su htjeli da formulacija bude “konstitutivni narodi i građani BiH”, što na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu nije prihvaćeno.

Slične novosti

Komentari