Home » Zeljković: Moguće uvođenje restriktivnijih mjera

Zeljković: Moguće uvođenje restriktivnijih mjera

Piše INFO

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković najavio je moguće uvođenje restriktivnijih mjera u Srpskoj koje će ići u pravcu “određenog zatvaranja” kako bi se smanjili kontakti među građanima i na taj način spriječilo širenje virusa.

“Riječ je o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih poslovnih subjekata kao što su frizerski saloni, kao i drugih privrednih subjekata koji imaju uslužnu djelatnost sa ograničenim radnim vremenom”, rekao je Zeljković.

On je naveo da zadnji korak predstavlja zatvaranje, te podsjetio da je Institut već predložio određene restriktivnije mjere Republičkom štabu na jučerašnjoj sjednici.

Zeljković je rekao da je moguća i zabrana sportskih profesionalnih takmičenja i procesa treninga.

Prema njegovim riječima, moguće su i mjere u školstvu.

“Sve će zavisiti od dana do dana, ali je moguće da će se ići na onlajn nastavu u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama. Takođe i zatvaranje predškolskih ustanova”, rekao je Zeljković.

On je napomenuo da je prije svega potrebna lična odgovornost.

“Potrebno je pojačati i svakodnevnu kontrolu epidemioloških mjera”, rekao je Zeljković za RTRS.

Verhaz: Prioritet stavljanje epidemije pod kontrolu

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Antonija Verhaz izjavila je večeras da zdravstveni radnici apeluju da budu uvedene oštrije epidemiološke mjere i da je sada prioritet stavljanje epidemije virusa korona pod kontrolu.
Verhazova kaže da je virus toliko pritisnuo zdravstveni sistem da su i smještajni i ljudski kapaciteti na izmaku, dok je potrošnja kiseonika i lijekova velika.

“Apelujemo za oštrijim epidemiološkim mjerama. One sredine gdje je bilo “lokdauna” bilježe manji broj inficiranih i na tim mjerama će se morati instistirati”, rekla je Verhazova za RTRS.

Ona je navela da je došlo do pojave novih sojeva virusa korona, te da se u UKC javljaju pacijenti sa težim kliničkim slikama, obostranim pneumonijama, a sve je veći broj osoba mlađe životne dobi.

“To je nešto što zabrinjava. Naši kapaciteti su puni. Građani treba ozbiljno da shvate mjere, jer ovo što sada vidimo može u budućnosti skupo da nas košta. Mnogi ne nose maske na ulicama, okupljanja su i dalje prisutna”, rekla je Verhazova.

Slične novosti

Komentari