Home » Zeljković: Institut će predložiti set preporuka Republičkom štabu

Zeljković: Institut će predložiti set preporuka Republičkom štabu

Piše INFO

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske predložiće set preporuka Republičkom štabu za vanredne situacije kako bi na što bolji način sanirali pogoršanu epidemiološku situaciju, rekao je danas direktor Instituta Branislav Zeljković.

On je istakao da će set preporuka biti formiran na osnovu iskustava od ranije, ali i podataka relevantnih ustanova o trenutnom uticaju virusa korona.

Zeljković je rekao da je Institut dao zadatak predstavnicima ministarstava i zdravstvenih ustanova Srpske da razmotre uticaj trenutne epidemiološke situacija na zdravlje građana, ali i sve druge sfere života, kako bi se definisale preporuke za Republički štab za vanredne situacije u kom pravcu treba ići sa mjerama.

“Treba imati na umu da postoji širok dijapazon mjera, ali da određene mjere ili nisu primjenjive ili ne daju rezultate”, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Zeljković je napomenuo da Srpska stalno radi na proširenju kapaciteta za smještaj pacijenata pozitivnih na virus korona, a koji zahtijevaju zdravstvenu zaštitu.

“Jedan dio svojih kapaciteta dao je na raspolaganje i Zavod `Dr Miroslav Zotović`, gdje postoji mogućnost i priključenja osoba na kiseoničku terapiju, a dostupan je i određen broj kreveta”, rekao je Zeljković.

On je naveo da bolnički kapaciteti još nisu popunjeni, ali da će se, ukoliko bude bilo potrebe, morati pronaći dodatni kapaciteti koji zadovoljavaju određene standarde za smještaj pacijenata.

Govoreći o edukaciji radnika na aparatima za otkrivanje novih sojeva virusa, Zeljković je rekao da je prvi dio obuke završen, a da se krajem marta očekuje drugi dio obuke, koji će održati predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije.

“Kolege su već u proceduri edukacije za rad na aparatima, ali i pripremi uzoraka za analizu”, rekao je Zeljković.

Slične novosti

Komentari