Home » Zelenski traži rezultate kontraofanzive: Smijenio jednog od glavnih zapovjednika

Zelenski traži rezultate kontraofanzive: Smijenio jednog od glavnih zapovjednika

Piše INFO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je zatražio brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i smijenio zapovjednika medicinskih snaga vojske.

Potez Zelenskog najavljen je dok se sastao s ministrom odbrane Rustemom Umerovom, a poklopio se s raspravom o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s pitanjima o tome koliko brzo se odvija kontraofanziva na istoku i jugu.

“Na sastanku s ministrom odbrane Umerovom postavljeni su prioriteti”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Preostalo je još malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene.”

Zelenski je rekao da je zamijenio generalmajora Tetianu Ostashchenko na mjestu zapovjednika medicinskih snaga oružanih snaga.

“Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebno među borbenim bolničarima, potreban nam je temeljno novi nivo medicinske podrške za naše vojnike”, rekao je.

To je, rekao je, uključivalo čitav niz pitanja — bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju.

Umerov je potvrdio promjenu i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, “taktičku medicinu” i rotaciju vojnika.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik, general Valerij Zalužnij, u eseju objavljenom ovog mjeseca, rekao je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija za suprotstavljanje ruskoj vojsci.

Iako je opetovano govorio da će za napredak trebati vremena, Zelenski je zanijekao da je rat u pat poziciji i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže nivo vojne podrške.

Ostaščenka je zamijenjena generalmajorom Anatolijem Kazmirčukom, načelnikom vojne klinike u Kijevu.

Njezina je smjena uslijedila sedmicu nakon što je ukrajinska novinska kuća sugerisala da je njezina smjena, kao i smjena drugih, neizbježna nakon konzultacija s bolničarima i drugim dužnosnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci.​

Slične novosti

Komentari