Home » Zašto Sud BiH krije odluku u vezi sa žalbom SNSD-a?

Zašto Sud BiH krije odluku u vezi sa žalbom SNSD-a?

Piše INFO

Zašto Sud BiH krije odluku u vezi sa žalbom SNSD-a na odluku CIK BiH koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH?

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić, koja je u ime SNSD-a podnijela žalbu, kaže da nije obaviještena, dok u Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da im je Sud dostavio odluku.

Ni u PDP-u nemaju zvanično obavještenje, ali se raduju odluci koja im ide u korist.

 

Ukoliko zaista Sud odbije žalbu SNSD-a, žrijebom će biti odlučena sudbina petog delegata u Klubu Srba Doma naroda. Centralna izborna komisija bi sutra na pres konferenciji mogla saopštiti više detalja.

Ni danas Sud BiH nije zvanično potvrdio da je odbio žalbu SNSD-a na raniju odluku CIK-a da prizna glasački listić PDP-a. U CIK-u tvrde da su dobili takvo rješenje Suda, ali o zakazivanju žrijeba koji će odlučiti između SNSD-ove Snježane Novaković-Bursać i PDP-ovog Nenada Vukovića nije bilo riječi na današnjoj sjednici Komisije.

– Do ovog trenutka nisam dobila apsolutno nikavu informaciju, mislim da sam trebala biti među prvim obaviještena s obzirom da sam ja nosilac liste SNSD-a i neko ko se direktno žalio na odluku CIK-a. Nameće se mišljenje da se nešto drugo pokušava odlukom Suda, dakle, ispod žita progurati, da se nazor kandidat PDP-a progura u PS BiH – kaže Perić Romić.

U SNSD-u podsjećaju da CIK nema nadležnost da utvrđuje ispravnost glasačkog listića za Dom naroda, već to radi nadležna Komisija u Narodnoj skupštini koja je konstatovala da je lista PDP-a za Dom naroda bila nevažeća.

– Radi se o jednoj politčkoj odluci koja nema veze sa pravom i pravdom, iz razloga što jedan Sud po istom pitanju donosi u dva slučaja dvije različite odluke. Јasno je da se ovdje radi o političkom projektu rušenja narodne volje srpskog naroda u BiH i svih građana Republike Srpske – ističe Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba (SNSD) u Domu naroda PS BiH.

Nejasno je kako je informacija o sudbini petog delegata “procurila” preko jednog sarajevskog portala umjesto da bude objavljena na zvaničnoj veb stranici Suda i zbog čega nije obaviještena Narodna skupština Republike Srpske gdje se biraju delegati za Dom naroda PS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je ovo možda i “probni balon” da se odluke donose van institucija koje su za to nadležne, a to je Narodna skupština.

– Cilj je sigurno rušenje vlasti na nivou BiH. Opasno je da oni koji su oduševljeni da budu dio vlasti van volje naroda dodatno utiču da stvore podjelu u Republici Srpskoj, jer uvijek je navjeća podjela ako imate jednu vlast u Srpskoj, a drugu na nivou BiH, a volja naroda je identična – kaže Stevandić.

U PDP-u su zadovoljni odlukom Suda BiH u njihovu korist. Nenad Vuković, čije će se ime naći u bubnju, ranije je najavljivao da bi njegovim eventualnim izborom u Dom naroda bili stvoreni uslovi za prekompoziciju vlasti na nivou BiH.

– Za nas je odluka očekivana i pravedna. Što se tiče samog žrijeba, mi ćemo poštovati svaki ishod, a naravno da priželjkujemo da mandat pripadne nama, a onda očekujemo da se mijenjaju politički odnosi u PS BiH – rekao je Vuković.

U SDS-u, ipak, misle da ne treba ulaziti u avanturu promjene Savjeta ministara.

– Lutrija nikad nije stavr promišljana i inteligencije, već sreće – kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Odbijanjem žalbe SNSD-a na odluku CIK-a Sud BiH narušava princip ustavnosti i krši Ustav BiH, smatra zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac. On kaže da je to nastavak ujedinjene borbe dijela međunarodne zajednice, političkog Sarajeva i opozicije protiv izborne volje srpskog naroda i institucija Republike Srpske.

Slične novosti

Komentari