Home » Zašto su proslavljeni HIMARS-i utihnuli?

Zašto su proslavljeni HIMARS-i utihnuli?

Piše INFO

Artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) koji su SAD isporučile Ukrajini postao je “potpuno neefikasan” na bojnom polju zbog upornog ruskog ometanja.

Ovo je iz izveštaja o poverljivoj proceni ukrajinskog naoružanja koju je video Vašington post, koje otkriva više nedostataka u nekim od najsofisticiranijih američkih sistema naoružanja.

Prema izveštaju, Kijev je morao da pauzira ili smanji upotrebu nekog oružja koje je isporučilo SAD zbog problema sa ciljanjem izazvanih mogućnostima moskovskog elektronskog ratovanja (EV).

Jedan izvor je rekao da HIMARS ponekad promaši cilj za više od 50 stopa (15 metara).

Osim raketa Lokid Martin, u izveštaju se navodi da rusko ometanje takođe čini manje efikasnim artiljerijske granate Ekskalibur navođene GPS-om.

“Tehnologija Ekskalibur u postojećim verzijama izgubila je svoj potencijal”, tvrdi se u proceni, opovrgavajući reputaciju oružja “jedan hitac, jedan pogodak”.

HIMARS-i su sada lake mete

Rusko Ministarstvo odbrane je nedavno tvrdilo da se rakete HIMARS-a koje isporučuju SAD više ne smatraju teškom metom za invazione snage.

Ruske rakete zemlja-vazduh Buk-M1 su navodno sposobne da obore napredno američko oružje sa “snajperskom preciznošću”.

Rakete su uglavnom postavljene u Donjecku kako bi zaštitile ukrajinsku teritoriju pod kontrolom Rusije.

“Njegov glavni adut je preciznost gađanja, koja ne ostavlja šanse neprijateljskim vazdušnim ciljevima, uključujući i rakete zapadne proizvodnje”, saopštilo je ministarstvo.

Buk-M1 ima sposobnost da gađa mete na udaljenosti od 100 kilometara.

Slične novosti

Komentari