Home » Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS neustavan

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS neustavan

Piše INFO

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi nisu u skladu sa Ustavom BiH zbog čega ih je ukinuo.

“U Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela NSRS ustavni. Istaknuto je da su prema načelu vladavine prava entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH, a prema članu III/3. b) Ustava BiH, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija BiH”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 1. i 2. decembra odbio je zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se donese privremena mjera u vezi sa odlukama koje je donio Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Istovremno Ustavni sud BiH odgodio je donošenje odluke u vezi sa ovim slučajem, odnosno nije odlučio da li su odluke Šmita zakonite.

“Sud je svjestan mogućih posljedica da implementacija izbornih rezutlata na osnovu osporene odluke visokog predstavnika može dovesti do situacije gdje bi se izbori ili imenovanja morali ponovo razmotriti ako Ustavni sud dođe do konačnog zaključka da odluka visokog predstavnika nije u skladu sa Ustavom. Prema mišljenju Ustavnog suda, to ne stvara nenadoknadivu štetu, zato što se, ipak može ispraviti”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Slične novosti

Komentari