Home » Vulin: Niko nema prava da srpsku patnju naziva propagandom

Vulin: Niko nema prava da srpsku patnju naziva propagandom

Piše INFO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra da svako ima pravo na stav o zanatskom kvalitetu filma “Dara iz Jasenovca”, ali ne i da o patnjama poklane jasenovačke djece govori kao o propagandi i ratnom huškanju.

“/Predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić je imao hrabrosti da založi svoj autoritet kako bi, prvi put, film o ustaškim zločinima u Jasenovcu bio snimljen i Srbi su mu za to zahvalni”, rekao je Vulin, koji je i predsjednik Pokreta socijalista.

Vulin je rekao da Vučiću, sa druge strane, “ustaše i njihovi sledbenici” tu hrabrost neće oprostiti, objavljeno je na sajtu Pokreta.

On je istakao da je, kada čita šta pojedinci na “Tviteru” pišu o “Dari iz Jasenovca”, još sigurniji da nije slučajno što je film o srpskim patnjama snimljen sa decenijama kašnjenja.

Film “Dara iz Jasenovca” režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, ekskluzivno je premijerno prikazan sinoć na Radio televiziji Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film “Dara iz Jasenovca” prvi je igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Među glavnim glumcima u ovom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare, koju igra Biljana Čekić.

Još nekoliko glumaca iz Republike Srpske glumi u ovom filmu – Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Jokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević i Nikolina Friganović.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gdje je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve.

Scenograf je Goran Joksimović.

Slične novosti

Komentari