Home » Vučić: “Srbija nema gas, ali ima litijum”

Vučić: “Srbija nema gas, ali ima litijum”

Piše INFO

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji.

Uoči posete predsednika Alijeva, u Beogradu je ove sedmice održan poslovni forum Srbija-Azerbejdžan na kojem je istaknutno da su ekonomski i politički odnosi dve zemlje u stalnom usponu i da će poseta predsednika Azerbejdžana te odnose dodatno produbiti i otvoriti novu stranicu u saradnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da s Azerbejdžanom imamo mnogo toga zajedničkog i da partnerstvo ovim podižemo na novi viši nivo.

Rekao je da treba više da sarađujemo u oblasti enegetike sa Azerbejdžanom budući da su oni “velesila u proizvodnji i izvozu gasa”.

“Za 7-8 godina će izvoziti više od 35 mlrd kubika gasa godišnje. Danas je na nivou od 22 mlrd. Zato gradimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo mogli više njihovog gasa da kupimo”, rekao je.

Dodao je da je bilo razgovora i o transmisiji električne energije.

“Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost”, rekao je Vučić.

Rekao je i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

“Oni su nama izgradili vrlo teške deonice na vreme, bez dana zakašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč”, rekao je Vučić.

Dodao je da su takođe razgovarali o nestašici đubriva, o vojno-tehničkoj saradnji, o saradnji u oblasti poljoprivrede…

“Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali smo geniji koji su se jedini odrekli proizvodnje litijuma. Kada dođu neki geniji, oni će da vide šta će da rade. Čuvaćemo svoju zemlju, i uvek vidimo ko su iskreni prijatelji naše zemlje. Sa njima ćemo uvek sarađivati, i radujem se ostatku današnjeg dana”, izjavio je.

Slične novosti

Komentari