Home » Vučić sa Tuaderom: Hvala što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije

Vučić sa Tuaderom: Hvala što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije

Piše INFO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik CAR Fosten Arkanž Tuadera obraćaju se nakon sastanka.

“Hoću da vam se zahvalim na poseti, da kažem da Srbija izuzetnto ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom. Za nas je to od velikog značaja, daćemo sve od sebe da razvijamo još više naše odnose. Srbija se ponosi svojim nasleđem iskrenog prijateljstva sa afričkim zemljama”, rekao je Vučić.

“Hvala što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije”, dodao je.

“Predsednik Tuadera mi je rekao da poštujemo Srbiju zbog sebe, ali i poštovanja međunarodna prava. Srbija će uvek u punoj meri podržavati teritorijalni integritet CAR-a. Za nas je to važna država jer imamo tamo svoje vojnike u okviru misije Inuska i to je način kako možemo pomoći našim prijateljima. Oni su videli kako možete uspostaviti vojne bolnice. Siguran sam da će pod vodstvom Tuadere, CAR krenuti putem uspeha i onoliko koliko je moguće Srbija će pomoći. Imamo ogroman repsekt i znam da razumete geopolitički situaciju i mogao sam mnogo toga da naučim od vas. Posebno hvala na otvorenosti i tome što verujete u znanje naših ljudi”, kazao je Vučić.

Predsednik je spomenuo i izgradnju stadiona i elektrana, te da će se i ubudućnosti odvijati gradnja na korist interesa obe zemlje. Dodao je da u svim oblastima mogu da se postignu zavidni rezultati.

Vučić je zamolio Tuaderu da njihovi kontakti budu dovedeni na nivo stalnih konsultacija, kako bi na najbolji mogući način bili ostvareni zajednički ineteresi.

“Tokom ove godine ćemo imati tri linije do NR Kine, imaćemo tri linije do SAD stalne, već imamo dve… Razmišljamo i o brzoj liniji do Seula. Danas je teško pronaći velike avione, a da ne troše previše i ne budu neisplativi, ali je naš posao da nađemo avione kojima ćemo moći u Centralnu, ali i Južnu Afriku, i pokušaćemo da to obezbedimo u narednih godinu dana. Još jednom vam hvala na poseti, uvek ste dobrodošli i želim da se u našoj Srbiji osećate kao kod kuće. Mislim da ne postoji nijedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blagonaklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao Srbija”, zaključio je Vučić.

Tuadera: Iskrena zahvalnost na toploj dobrodošlici
Na početku obraćanja predsednik Centralnoafričke Republike istakao je da je ovo radna, ali i prijateljska poseta. “Želim da iskažem koliko mi je drago što smo ostvarili ove saradanje koja je već postojala između SFRJ i CAR. Želim da izrazim iskrenu zahvalnost na toploj dobrodošlici. To ste pokazali prema meni i mojoj delegaciji. Ovde, vidim, počinje proleće i ti pupoljci su simbol onoga što se rađa među nama”, kazao je Tuadera.

On je spomenuo i Josipa Broza Tita, te mu se zahvalio jer je on pokrenuo saradnju između SFRJ i CAR.

“Diže se novi dan nad prijateljskim i istrijskim odnosima dve zemlje. Slavne decenije kada su 70-ih sarađivale SFRJ i CAR ostavile su veliki utisak na mojom sunarodnicima. Bila su otvorena mnoga diplomatska predstavništva i mnogi projekti su realizovani na radost oba naroda. Danas nas isto evo ovde da sledimo primere naših prethodnika. Vaša vlada je ostvarila veliki korka jer u čestvuje u mirovnim nacijama. Iskoristiću priliku da kažem mom i narodu Srbije da je doktorka Olivera Jovanović umrla od malarije u našoj zemlju, i želim tim povodom da izrazim saučešće, jer je ona samo došla kod nas da pomogne. Moj cilj je da ostvarimo konkretnu saradnju i vidim da delimo ista osećanja u vezi sa tim. 30. marta 2016. i 2021. sam izrazio stav koji se odnosi na potpunu nezavisnost moje zemlje, sa željom da se ostvari mir i saradnja sa svim zemljama. Ova poseta se uklapa u tu dinamiku i predstavlja volju moje zemlje da još više otvori granice za srpske investitore. Od sada pa nadalje naše dve zemlje nemaju zaista granice, osim geografske distance, ali ako mi imamo volje, ona neće biti prepreka”, kazao je Tuadera.

Slične novosti

Komentari