Home » Vučević: Ne smijemo da zaboravimo heroje sa Košara zaslužne za osujećivanje NATO-a

Vučević: Ne smijemo da zaboravimo heroje sa Košara zaslužne za osujećivanje NATO-a

Piše INFO

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su vojnici, borci i njihove starješine u Vojsci Savezne Republike Јugoslavije (SRЈ) zaslužni za bitke na Košarama i Paštriku kojima je osujećen plan NATO-a za kopnenu agresiju na Srbiju i da se oni nikada ne smiju zaboraviti.

Vučević je povodom obilježavanja 25. godišnjice od bitke na Košarama na Komemorativnoj akademiji postavio pitanje šta bi bilo sa svima nama da nije bilo tog neprobojnog bedema na Košarama, njih 109, “naša krv i budućnost”.

– Oni su naša djeca i sinovi, braća, molitvenici, kao da su iz naših kuća otišli da brane Srbiju i danas na nebeskoj straži gledaju šta i kako radimo za Srbiju – rekao je Vučević.

Istakao je da sjećanje na tu ratnu godinu mora ostati upisano u moralni i duhovni sistem vrijednosti današnjih i budućih generacija, kao i to da su branioci Košara novi Obilići koji su “stupili u odred nebeske Lazareve zastave”.

– Slobodna Srbija slaviće najzaslužnije za njenu slobodu. Prošlo je vrijeme kada je sramnim odlukama političkih elita bio zaboravljan podvig junaka sa Košara, ali mi ćemo graditi sjećanje na najbolje od nas – naglasio je Vučević.

Naveo je da primjer junaka sa Košara treba da nam bude putokaz u vrijeme kada se Srbija suočava sa brojnim izazovima, kao i da su Srbin i vojnik skoro pa sinonimi.

Vučević je dodao da se granice nekada mijenjaju raznim odlukama, ali da postoje one pisane krvlju i kostima junaka – vječne granice.

– Neka nam je vječna i slobodna majka Srbija – zaključio je Vučević.

Događaju koji je organizovao Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su i članovi Vlade, presjednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevendić, komandant 53. graničnog bataljona na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, kao i kćerka poginulog majora Vojske SR Јugoslavije Krunoslava Ivankovića, koji je stradao na Košarama 14. aprila 1999. godine, vršeći čin kapetana prve klase vojske Srbije, Sindi Ivanković.

Pored njih, događaju su prisustvovali pripadnici Voske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici Sprske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica.

Izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je ranije danas vijenac na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu, povodom 25. godišnjice od te bitke.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u reonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnijela je 109 života.

Teroristističke snage takozvane OVK, potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Јugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VЈ u Đakovici i u Prizrenu.

Poslije teških borbi, Vojska Јugoslavije je uspjela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.
Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Јugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košarama.

VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

Slične novosti

Komentari