Home » VSTS potvrdio sumnje i priznao – nadležnoj komisiji bila poznata ratna prošlost sudije Sene Uzunović

VSTS potvrdio sumnje i priznao – nadležnoj komisiji bila poznata ratna prošlost sudije Sene Uzunović

Piše INFO

Visoki sudski i tužilački savjet otvoreno priznao, ratna prošlost sudije Sene Uzunović nije im nepoznata.

Za to je znala i tzv. Nezavisna pravosudna komisija, koja je pod okriljem Savjeta za sprovođenje mira i OHR-a provjeravala kandidate za sudije i tužioce.

Sanja Vulić, koja je i tražila odgovor VSTS-a o ratnoj prošlosti Uzunovićeve, kaže da su njena imenovanja nagrada zapadnih sila za njene ratne presude.

To što je Sena Uzunović bila pripadnik tzv. Armije BiH i ratni vojni sudija za Srbe u zloglasnom Konjicu, gdje je pod prisilom saslušavala Srbe, zarobljenike 45. brdske brigade tzv. Armije BiH Nezavisnoj pravosudnoj komisiji koja je postojala do 2004, nije zasmetalo da je imenuju na pravosudne funkcije.

Iz VSTS-a kažu – Ističemo da je sve relevantne činjenice o tadašnjim sudijama i tužiocima, provjeravala Nezavisna pravosudna komisija, koja je formirana odlukom PIK-a i visokog predstavnika za BiH i uspostavljena 2001. sa zadatkom da vodi i koordinira nastavak reforme pravosuđa, pa tako i u odnosu na gospođu Uzunović, što znači da su sve informacije o tzv. ratnoj prošlosti bile poznate tada nadležnom tijelu prije inicijative imenovanja.

Sanja Vulić je dodala – ovo je potvrda ko upravlja i za čiji interes radi BiH sud i tužilaštvo.

Odgovor je krajnje skandalozan i potvrđuje da u pravosuđu BiH, tužilaštvu i sudu BiH, koji su nametnuti apsolutno ne vlada demokratija, ne primjenjuju se zakoni već sila jačega i moćnijeg. Da li je to neki od ambasadora ili više ambasada, vrijeme će pokazati, ali je to dokaz da su sve tvrdnje koje smo iznosili po pitanju ove sudije osnovane – rekla je predsjedavajuća kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić.

Ratna prošlost Uzunovićeve nije smetala ni sadašnjem VSTS-u. Znali su da je bila vojni sudija još 2007.godine, kada je imenovana u BiH tužilaštvo, kao i 2022. godine kada je postala sudija.

Vijeće je imalo u vidu da je imenovana kandidatkinja tokom svoje karijere već obavljala sudijske poslove, i to u periodu o 1993. do 1996. obavljala je dužnost sudije u Okružnom vojnom sudu u Mostaru, odjeljenje Konjic.

I kako onda imati povjerenje u BiH pravosuđe. Pita to i predsjednik VSTS-a, nakon hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Kaže, više ni sami sebi ne vjeruju.

  • Mogu reći da je taj slučaj hapšenja i ono što se objavljuje da se njemu može staviti na teret, generalno je srozao povjerenje javnosti, poslije nečeg takvog, teško da nam iko može vjerovati – kaže predsjednik VSTS Halil Lagumdžija.

Osim ratne prošlosti, Uzunovićeva ima i političku u SDA, radeći kao njihov kadar u Vladi Federacije. Ni ratna prošlost, ni politička pripadnost Uzunovićeve, očito nisu smetnja da sudi u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Slične novosti

Komentari