Home » Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić sutra izlazi na slobodu

Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić sutra izlazi na slobodu

Piše INFO

Nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić sutra bi, prema najavama, trebalo da izađe iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Da Bosnić sutra izlazi iz zatvora jer je odslužio kaznu potvrdio je “Nezavsinim novinama” direktor zatvora Siniša Perković.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa. U Vojkoviće je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gdje je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u Islamskoj državi.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Slične novosti

Komentari