Home » Vlada Grčke priprema plan za isključenja struje

Vlada Grčke priprema plan za isključenja struje

Piše INFO

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa, objavio je danas atinski list “Ta Nea”.

Vanredna isključenja struje radnim danima će obuhvatiti “energetski intenzivne industrije” koje ne proizvode osnovne vrste robe.

Izvori kažu da je takva mogućnost možda isključena u bliskoj budućnosti jer je nađeno rješenje za plaćanje gasa ruskom “Gaspromu”, ali da neizvjesnost i razmjere rata u Ukrajini, zahtjevaju niz intervencija koje će u Grčkoj dovesti do ograničenja potrošnje električne energije kao i prevoza.

List navodi da će se u “ekstremnom scenariju” potpunog prekida isporuke ruskog gasa i to usred turističke sezone aktivirati plan naizmjenične rotacije isključenja električne energije u intervalima tokom radnih dana.

Cilj nije da se isključi električna energija domaćinstvima, preduzećima koja su na niskonaponskoj mreži, ni hotelima i kritičnoj javnoj infrastrukturi kao što su bolnice.

Prekide u snabdjevanju strujom naizmjenično će imati “energetski intenzivna” i teška industrija i preduzeća koja se strujom snabdjevaju sa srednjenaponske mreže, a ne bave se osnovnim potrepštinama kakva je hrana.

Vlada Grčke razmatra i povratak rada na daljinu radi uštede energije u preduzećima, kao i preporuke za smanjenje korišćenja automobila za drumski prevoz.

Osim toga, Vlada Grčke preduzima i mjere koje obuhvataju preventivnu štednju struje ograničavanjem upotrebe klima-uređaja i osvjetljenja, kao i električnih uređaja u javnim zgradama.

Vlada Grčke je već preduzela mjere za obezbjeđivanje dovoljno energenata i sigurnosti snabdijevanja.

Odlučeno je da se na 12 mjeseci iznajmi brod-tanker za skladištenje tečnog prirodnog gasa, a istovremeno je pojačan rad grčkih rudnika lignita za potrebe dužeg rada elektrana koje koriste to gorivo, piše “Ta Nea”.

Slične novosti

Komentari