Home » Vlada favorizuje udruženje HoReCa, a nas ignoriše!

Vlada favorizuje udruženje HoReCa, a nas ignoriše!

Piše INFO

Firme iz sektora turizma i ugostiteljstva izražavaju nezadovoljstvo jer su nepravedno izostavljeni iz svih aktivnosti koje Vlada Srpske sprovodi sa predstavnicima udruženja HoReCa, u vezi pomoći subjektima koji su zatvoreni, saopštili su iz Privredne komore RS i istakli da HoReCa isključivo zastupa jednu interesnu grupu, kao i da Vlada ignoriše inicijativu privrednika okupljenih u Komori.


Privredna komora Repubike Srpske uputila je zahtjev predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću za organizovanje sastanka sa predstavnicima hotela, banjskih centara i turističkih agencija.

Tema sastanka je stanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i poslovanja ovih privrednih subjekata u uslovima pandemije virusa korona.

Zaključkom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj od 21.03.2021. godine zabranjuje se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, izuzev ugostitelja koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj koji mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja i ishrane i pića.

„Privredna društva iz navedenih sektora izražavaju svoje nezadovoljstvo, jer su nepravedno izostavljeni iz svih aktivnosti koje Vlada Republike Srpske sprovodi sa predstavnicima udruženja građana HoReCa, u vezi pomoći subjektima koji su zatvoreni navedenim zaključkom, gdje se predstavnici ovog udruženja isključivo zalažu i zastupaju interese jedne interesne skupine, odnosno ugostiteljskih objekata za ishranu i piće“, naveli su u PKRS.

Dodali su da je važno napomenuti da je sektor turizma i ugostiteljstva, pored saobraćaja, najviše pogođena grana privrede i trpi posljedice izazvane pandemijom korona virusa, zbog ograničenih i restriktivnih putovanja i smanjenog dolaska stranih gostiju, nemogućnosti organizovanja poslovnih susreta i konferencija.

„Pored toga, hoteli i banjski centri većinu svojih prihoda u uslovima pandemije ostvaruju, takođe, pružanjem ugostiteljskih usluga spoljnim gostima koji nisu pansionski gosti hotela, a Zaključkom Vlade im je zabranjeno pružanje ovih usluga“, istakli su u PKRS.

Incijativa Komore se ignoriše

Dodaju da od početka pozdravljaju i podržavaju sve do sad preduzete aktivnosti Vlade usmjerene na pružanje podrške privredi za ublažavanje negativnih uticaja pandemije.

„Posebno zadovoljstvo izraženo je zbog usvajanja Uredbe o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima i Uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona, kao i spremnosti da se obezbijedi finansijska podrška navedenim subjektima za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona“, naveli su u PKRS.

Na osnovu dobijenih podataka o broju subjekata koji su ispunili kriterijume propisane Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona, kao i podatka o iznosu sredstava za uplatu po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku za period jul-septembar 2020. godine, Privredna komora uputila je inicijativu da se produži trajanje Uredbe do kraja 2020. godine, na način da se uplata po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku produži do kraja 2020. godine, odnosno da se omogući takva uplata i za period oktobar-decembar 2020. godine.

“Inicijativom je, između ostalog predloženo i da se proširi obuhvat primjene Uredbe na način da se istom obuhvate i privredna društva i dijelovi privrednih društva koja aktivno obavljaju ugostiteljsku djelatnosti za pružanje smještaja, ali kojim društvima to nije pretežna djelatnost, i koji nisu obuhvaćeni trenutno važećim odredbama Uredbe. Navedena inicijativa još uvijek nije razmatrana i usvojena“, naglasili su u Privrednoj komori RS.

Slične novosti

Komentari