Home » Višković: Do kraja marta još 100.000 ruskih vakcina

Višković: Do kraja marta još 100.000 ruskih vakcina

Piše INFO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da očekuje da će do kraja marta u RS biti dopremljena prva isporuka od ukupno 100.000 ruskih vakcina.

“Svjesni smo problema koje imaju proizvođači i ostali. Prema tome, mi ćemo sukcesivno dobijati vakcine”, izjavio je Višković novinarima nakon što je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem u Banjoj Luci danas dočekao drugi kontigent od 20.000 doza vakcine Sputnik V za nastavak imunizacije prioritetnih grupa stanovništva.

Višković kaže da niko nije u javnosti tvrdio da će do kraja marta u Srpsku doći 400.000 doza tih vakcina iako su plaćene.

“Platili smo i vakcine u okviru Covax mehanizma iako ja u taj sistem ne vjerujem i više nisam ni zainteresovan za saradnju sa njima i za njihovu isporuku. Ako ne ispune svoje obaveze, mi imamo način zaštite interesa RS-a”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, pravni mehanizmi zaštite RS-a od COVAX mehanizma predviđeni su zakonom, a među njima je svakako tužba protiv onih koji nisu ispunili svoje obaveze.

Višković je istakao da će se vakcinisati ruskom ili kineskom vakcinom, ali da pošto je ranije prebolovao Covid 19 ne bi bilo korektno da žuri sa tim.

Premijer RS-a navodi da to može uraditi i danas ako to nekome nešto znači, ali da je bitno da se što više građana vakciniše.

“Ipak, želim da to prije svega urade naši građani”, kaže Višković.

Slične novosti

Komentari