Home » Viliću smetaju bezbjednosne kamere u Potočarima

Viliću smetaju bezbjednosne kamere u Potočarima

Piše INFO

Policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH nisu dozvolili postavljanje stacionarnih nadzornih kamera na javnoj površini u blizini Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, iako se na tom mjestu svake godine uoči 11. jula iz bezbjednosnih razloga postavlja privremeni video-nadzor.

Opština Srebrenica u junu prošle godine potpisala je ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske da se u okviru projekta “Bezbjedan grad” na području ove lokalne zajednice instaliraju kamere za video-nadzor po uzoru na više od 40 opština i gradova u Srpskoj. Međutim, kada su nedavno došli radnici da postave kamere na stub pored saobraćajnice koja prolazi pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, službenici DKPT im to nisu dozvolili.

Poslije toga je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica Bojan Josipović uputio zahtjev direktoru DKPT BiH Mirsadu Viliću od koga je tražio da dostavi saglasnost za postavljanje nadzorne kamere.

– Obavještavam vas da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH kao institucija nadležna za obezbjeđenje Memorijalnog centra nije saglasna da se kamere postave. Potrebno je da obustavite postavljanje nadzornih kamera na lokacijama koje obuhvataju Memorijalni centar – naveo je Vilić u odgovoru.

Bojan Josipović kaže za “Glas Srpske” da on nije bio u obavezi da traži saglasnost od Vilića zato što se stub na koji je trebalo da bude instalirana nadzorna kamera nalazi na javnoj površini u vlasništvu opštine Srebrenica, a ne na području Memorijalnog centra.

– Uprkos tome, uputili smo zahtjev za dostavljanje saglasnosti zato što su to od nas tražili iz preduzeća čiji radnici postavljaju kamere, ali i zato što smo smatrali da su policijski službenici Direkcije na svoju ruku zabranili radnicima da postave kameru. Očekivali smo da ćemo dobiti saglasnost bez ikakvih problema iz prostog razloga što se na istom tom mjestu svake godine uoči 11. jula iz bezbjednosnih razloga postavljaju privremene kamere za video-nadzor – kaže Josipović.

On je potvrdio da u odgovoru Mirsada Vilića nema obrazloženja zašto ne daje saglasnost, ističući da on ne vidi opravdan razlog za takav postupak. Do zaključenja ovog broja našeg lista iz DKPT-a nismo dobili odgovor na pitanje zašto nisu saglasni sa postavljanjem bezbjednosnih kamera, a na naše pitanje da li se protivi postavljanju kamera nije odgovorio ni direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

S druge strane, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić naslućuje motive zbog kojih DKPT nije dala saglasnost za postavljanje kamera. On kaže da iz političkog Sarajeva kome, kako kaže, pripada i Vilić, koriste svaku moguću priliku da od Srebrenice prave “slučaj”.

– Nama ne treba njihova saglasnost, jer se kamera neće nalaziti na području Memorijalnog centra, ali smo u znak dobre volje tražili od DKPT da dostave saglasnost, jer smo smatrali da je svima u interesu da se poveća bezbjednost ne samo na području Memorijalnog centra, već na prostoru cijele opštine – kaže Grujičić.

On pita kako bi bilo i šta bi se desilo kada opština ne bi dozvolila da se na tom mjestu postavi kamera uoči 11. jula.

– Digla bi se kuka i motika i gađali bi nas drvljem i kamenjem. Neka obrazlože zašto se protive tome da se poveća bezbjednost. Mi nećemo odustati od postavljanja kamera. Želimo što bolju bezbjednosnu situaciju, da niko ne skrnavi to području i ostavlja vreće sa kožama divljih svinja i da ne dolazi do bilo kakvih neprijatnih situacija, a kada dođe 11. juli, da te kamere služe za kontrolu. Ako to nekome ne odgovara, onda je sasvim jasno da mu motivi nisu časni, već u funkciji jeftine politike i narušavanja međuljudskih odnosa – kategoričan je Grujičić.

Bezbjedan grad

Projekat MUP-a RS i gradova/opština u Srpskoj “Bezbjedan grad” podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira. Savremena IKT rješenja koriste sve policije svijeta kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju i narušavanja javnog reda i mira.

Slične novosti

Komentari