Home » Vidović: Novalić radio po zakonu, Tužilaštvo nema nijedan dokaz o kriminalnim aktivnostima

Vidović: Novalić radio po zakonu, Tužilaštvo nema nijedan dokaz o kriminalnim aktivnostima

Piše INFO

Odbrana premijera Fadila Novalića odbacila je u uvodnim riječima na današnjem suđenju sve tvrdnje Tužilaštva BiH. Novalićeva advokatica Vasvija Vidović kazala je da ne postoje nikakvi dokazi protiv premijera.”Niti jedan dokaz nema o kriminalnim aktivnostima premijera”, kazala je Vidović u uvodnim riječima.

Kako je kazala, Tužilaštvo je zanemarilo šta se dešavalo u vrijeme kada su nabavljeni respiratori, da je bila pandemija i da je vladao strah. To je ilustrirala primjerima iz svjetske štampe.

“Dokazat ćemo da je svaka radnja premijera bila zakonita i usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije. Dokazat ćemo da se premijer u tom periodu borio na tri pravca djelovanja. Prvo za izradu domaćih respiratora, drugo da privatne domaće kompanija nabave uređaje, i treće da se nabave respiratori komercijalnim putem preko FUCZ-a”, kazala je Vidović.

Dodala je da je Novalić sve radio u okviru službene dužnosti. U to vrijeme, navela je, državnici i vlade u svijetu borili su se za nabavku respiratora.

Naglasila je da optuženi nisu imali kontakte u vrijeme i na način kako to tvrdi Tužilaštvo, te da je prvi kontakt premijera i Fikreta Hodžića ostvaren posredstvom trećeg lica 29. marta 2020.

Također je kazala da je Vlada, a ne premijer, donijela odluku o davanje saglasnosti FUCZ-u za nabavku opreme.

“Dokazat ćemo da ne stoji tvrdnja da samo zdravstvene organizacije mogu nabavljati ovakve uređaje. Ne postoji osnova da FUCZ ne može biti ugovorni organ u postupku javne nabavke medicinske opreme”, istaknula je Vidović

Dodala je da je postupak proveden u skladu s mišljenjem i uputstvima Dženana Salčina, direktora Agencija za javne nabavke.

Naglasila je da su identične odluke donošene i u brojnim drugim državama.

U Sudu Bosne i Hercegovine, podsjetimo, jutros je počelo suđenje, odnosno glavni pretres u aferi “Respiratori”, u kojoj je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U ovom slučaju optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poljoprivrednog preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić te dopremijerka FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević.

Svi optuženi su jutros stigli na ročište pola sata ranije. Danas zvanično počinje glavni pretres u ovom slučaju u optužbi Tužilaštva BiH u aferi teškoj 10,5 miliona KM.

Slične novosti

Komentari