Home » Važnost Stevandićeve inicijative za povratak grba i himne u Republiku Srpsku

Važnost Stevandićeve inicijative za povratak grba i himne u Republiku Srpsku

Piše INFO

Inicijativa dr Nenad Stevandića predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i lidera Ujedinjene Srpske za institucionalni povratak grba Nemanjića i himne “Bože pravde” u Republici Srpskoj je vizija da se ovi simboli vrate kao trajni podsjetnik na naše kulturno i istorijsko naslijeđe, kao i na jedinstvo Srba s obe strane Drine.

Odluka da se vrate ovi simboli je povratak vrijednostima koje smo kroz vjekove njegovali, u doba kad se takve vrijednosti nalaze pod napadima. Grb Nemanjića i himna “Bože pravde” nisu samo simboli, već su oni su svjedoci vjekova naše borbe, ponosa i jedinstva. Ovi simboli predstavljaju Srbiju i Republiku Srpsku iza koje stoji naš narod. I zato u njihovom povratku oslikava se poštovanje prema istoriji našeg naroda i poštovanje onih koje su ih prije nas s ponosom nosili ove simbole i onih koji će ih tek s ponosom nositi.

Nije bitno što neki tvrde da će povratak ovih simbola izazvati tenzije, jer su te tvrdnje apsolutno neutemeljene. Ova odluka nije donesena samo zato što postoji potreba za tako nečim tim simbolima, već na osnovama pravnih okvira i međunarodnih sporazuma. Sloboda svakog pojedinca kao i grupe ljudi je zagarantovana, i niko nije ugrožen ovom odlukom.

Novi zakon će omogućiti da se ovi simboli koriste u svim institucijama i ministarstvima, parlamentu, opštinama, kao i na svim manifestacijama, te će učiniti da naši istorijski simboli budu prisutni u svakodnevnom životu građana Republike Srpske. Ponovo će “Bože pravde” odjekivati na svečanim događajima a grb Nemanjića će ponosno biti izložen u našim institucijama.

Stevandićeva inicijativa mudro rješava pitanje povratka simbola, pozivajući se na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, čime se osigurava da se poštuju pravni okviri, izbjegavajući potencijalne nesporazume i konflikte. Pravna i diplomatska zrelost ove odluke pokazuje kako se može čuvati nacionalni identitet i istovremeno poštovati međunarodni sporazumi, lekcija koju bošnjački političari još nisu voljni ili spremni da nauče.

Odluka o vraćanju ovih simbola već ima snažan emotivni odjek među građanima Srpske. Vraćanje grba Nemanjića i himne “Bože pravde” nije samo administrativni akt; to je obnova duhovne veze sa našim naslijeđem i nastavak borbe za našu slobodu i identitet. Naša himna i naš grb su više od simbola, oni su dio našeg nacionalnog bića i svjedočanstvo onog što tek dolazi.

Slične novosti

Komentari